radyobir
radyobir

KKTC'de Ersin Tatar dönemi

Kıbrıs'ın kuzeyinde, bağımsızlığı Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından tanınmayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu, kesinleşmemiş sonuçlara göre seçimi Ulusal Birlik Partisi adayı Ersin Tatar kazandı.

19 Ekim 2020 09:18 | Güncelleme :19 Ekim 2020 10:03 | Kategori: Dünya

Kuzey Kıbrıs Yüksek Seçim Kurulu yerel saatle 19.40 itibarıyla adadaki 738 sandıktan tümünün açıldığını duyurdu.

Kesinleşmemiş sonuçlara göre Tatar 67 bin 385, rakibi Mustafa Akıncı ise 62 bin 858 oy aldı.

Tatar'ın oy oranı yüzde 51, 74, Akıncı'nın oy oranı ise yüzde 48,26 oldu.

Mustafa Akıncı cumhurbaşkanlığı, Ersin Tatar ise başbakanlık görevini yürütüyordu.

Ersin Tatar: Kıbrıs Rum halkına barış elini, dostluk elini bu geceden uzatıyorum

Kuzey Kıbrıs'ın beşinci cumhurbaşkanı olan Ersin Tatar, seçim zaferinin ardından yaptığı açıklamada "Kıbrıs Rum halkına barış elini, dostluk elini bu geceden uzatıyorum" dedi.

Tatar, önemli olanın ülkesini birlik ve beraberlik içinde daha iyi günlere taşıyabilmek olduğunu söyledi ve ekledi:

"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yardımcısı Fuat Oktay'a da çok teşekkür ederim. Biz vefalı insanlar olarak, halkımız yaşam mücadelesi verirken her zaman bizim yanımızda olan Türkiye ile birlikte olmaktan övünç ve kıvanç duymaktayız. Seçim malzemesi yapmak için Anavatan Türkiye'ye laf uzatanları reddediyoruz."

Mustafa Akıncı ise sonuç karşısında siyasi hayatını noktaladığını duyurdu.

Akıncı "Hem Tatar'ı hem bu sonucun çıkmasında rol oynayanları da tebrik ederim. Bundan sonraki süreç siyasi hayatım bakımından 45 yıllık bir dönemin sonudur." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tebrik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı seçilen Tatar'la telefon görüşmesi yaparak Tatar'ı tebrik etti.

Erdoğan, yayımladığı tebrik mesajında da "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen Sayın Ersin Tatar'ı şahsım ve Türk Milleti adına tebrik ediyorum. Türkiye, Kıbrıs Türk halkının hak ve hukukunun korunması için gereken her türlü çabayı göstermeyi sürdürecektir" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter'dan yazdığı tebrik mesajında "KKTC'nin Doğu Akdeniz'deki meşru hak ve çıkarlarını hep birlikte koruyacağız." dedi.

Katılım oranı yükseldi

Geçen hafta yapılan ilk seçimin ilk turunda yüzde 56 olan katılım oranı ikinci turda yüzde 67'ye yükseldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ersin Tatar'ı tebrik etti ve "Kıbrıs Türkünün refahı, kalkınması ve güvenliği için hep birlikte çalışacağız. KKTC'nin Doğu Akdeniz'deki meşru hak ve çıkarlarını hep birlikte koruyacağız" dedi.

İlk turda Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar oyların yüzde 32,45'ini, bağımsız aday olarak giren Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yüzde 29,76'sını almıştı.

Seçimden zaferle ayrılan Tatar, Ankara ile daha yakın ilişkiler kurmayı hedefleyen bir siyasetçi.

Akıncı ise Ankara'nın Kıbrıs siyasetine müdahale ettiğini belirtiyor ve bunu eleştiriyordu.

Akıncı, Ankara'yı seçimlere müdahale etmekle suçlamıştı

Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, ilk tur sonrası "Siz, 'Sizin cumhurbaşkanınız bu olacak' deme hak ve yetkisine zaten sahip değilsiniz" açıklamasını yapmıştı.

Taraftarlarına seslenen Akıncı, "Kendi kendini yönetmeye muktedir olan bu halk, kimi seçeceğine karar verme yeteneğine sahiptir. Kimi seçeceğine, kendi özgür iradesiyle, beyniyle, vicdanıyla, karar verecek olgunluktadır" demişti.

İlk turda en fazla oyu alan Ersin Tatar ise Twitter hesabından," Kıbrıs Türk halkı demokratik iradesini ortaya koydu. Bu başarı sadece bizim değil Kıbrıs Türk halkınındır" demişti.

Seçilen cumhurbaşkanı, 5 yıl boyunca görev yapacak.

Maraş'ın bir kısmı halka açılmıştı

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turundan 3 gün önce, 8 Ekim 2020'de 1974'te Türkiye'nin askeri müdahalesinden bu yana kapalı olan Maraş bölgesinin bir kısmı halka açılmış, bu adım adaylar arasında tartışmalara yol açmıştı.

Başbakan ve cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar, Ankara'ya yakınlığıyla bilinen Ulusal Birlik Partisi'nin lideri.

Tatar'ın 6 Ekim'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Ankara'da düzenlediği basın toplantısında Maraş'ın kısmen açılacağını açıklaması sonrası, hükümet ortağı Halkın Partisi koalisyondan çekildi; Kuzey Kıbrıs'ta hükümeti düştü.

Halkın Partisi lideri ve istifasına kadar Dışişleri Bakanı olan Kudret Özersay da seçimde adaydı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da Tatar'ın Ankara ile birlikte imza attığı girişimleri sert bir dille eleştirdi.

Maraş'ı kısmen açma kararının kendisinden habersiz alındığını söyleyen Akıncı "Yapılanlar demokrasi adına yüz karasıdır, seçimlere doğrudan müdahalenin devamıdır. Benim seçilmemem yönünde aylardır sistemli ve örgütlü çalışma yapılıyor. Bir senaryo yazılmış, Sayın Tatar'a da bu senaryoda figüranlık yapmak kalmıştır" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI