radyobir
radyobir

Kolesterol tedavisinde kalp krizi riskini azaltan yeni ilaç

Yüksek kolesterolün tedavisinde öncelikli tercih olan statinler olarak bilinen ilaçların yan etkileri milyonlarca kişinin bu ilaçları almayı tercih etmemesine neden oluyor. Ancak yapılan bir araştırma bu kişilerin kolesterolle mücadelede başka bir şansı olabileceğini gösterdi.

07 Mart 2023 05:30 | Güncelleme :07 Mart 2023 08:32 | Kategori: Sağlık

Yapılan kapsamlı bir çalışmanın sonucunda Nexletol adlı farklı türde bir kolesterol düşürücü ilacın, statinleri tolere edemeyen kişilerde kalp krizi ve diğer bazı kardiyovasküler problemlerin riskini azalttığını ortaya koydu.

Doktorlar, bempedoik asit olarak bilinen ilacı, yüksek riskli bazı hastaların kolesterollerini düşürmeye yardım etmek için statinle birlikte şimdiden reçete ediyor.

Nexletol'ü statin kombinasyonu olmadan test eden yeni çalışma, ilacın kolesterolün neden olduğu sağlık sorunları riskini de azalttığına dair ilk kanıtları sundu.

Çalışmayı yürüten Cleveland Kliniği’nden Dr. Steven Nissen, statinlerin "kolesterol düşürücü tedavilerin temel taşı" olmaya devam ettiğini belirtti.

Ancak statinleri alamayacak durumda olan çok sayıda tedavi edilmesi son derece zor hastanın bulunduğunu belirten Nissen, bu seçeneğin halk sağlığı üzerinde büyük etkisi olacağını kaydetti.

LDL ya da "kötü" kolesterol denilen kolesterolün fazlasının damar tıkanıklığına, kalp krizi ve felce yol açabildiği biliniyor.

Kötü kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarını önlemede kullanılan temel ilaçlar ise Lipitor ve Crestor gibi statin ilaçlar veya bunların ucuz jenerik eşdeğerleri olarak kabul ediliyor. Bunlar karaciğerin kolesterol üretiminin bir kısmını bloke etme mantığıyla çalışıyor.

Ancak bazı kolesterol hastaları statinler nedeniyle ciddi kas ağrılarına maruz kalıyor. Bu nedenle bu ilaçların reçete edildiği kişilerin yaklaşık yüzde 10'unun ilaçları almadığı ya da alamadığı sanılıyor. Bu kişilerin tercihleri arasında daha pahalı kolesterol düşürücü iğneler ve Zetia adıyla bilinen diğer bir ilaç gibi kısıtlı seçenekler yer alıyor.

Araştırmaya göre Nexletol, statinlerden farklı olarak kas ağrısı ve yan etkisi olmadan karaciğerde kolesterol üretimini bloke ediyor.

Yeni yapılan beş yıllık çalışma, çok düşük bir statin dozundan fazlasını tolere edemeyen yaklaşık 14 bin kişiyi kapsıyor. Bu kişilerin yarısına her gün Nexletol, diğer yarısına ise etkisiz (boş) hap verildi.

Çalışma sonucunda ortaya çıkan temel bulguya göre Nexletol ile tedavi edilenlerin, bir dizi önemli kalp sorunu yaşama riskinin yüzde 13 daha düşük olduğu görüldü.

Daha sonra araştırmacılar farklı sorunları birbirinden ayırdı ve kalp krizi riskinin yüzde 23 düştüğünü ortaya koydu. İlacın en büyük etkisinin de bu olduğu belirtildi.

İlacın damarları açmak için uygulanması gereken prosedürleri de yüzde 19 azalttığı ortaya çıktı.

Çalışmada Nexletol'le tedavi edilen ve edilmeyenlerdeki ölü sayısında farklılık görülmemesi araştırmacılar tarafından açıklanamadı ancak daha uzun süre takip yapıldığında fark tespit edilebileceği belirtildi.

Sonuçları New England Journal of Medicine'de yayınlanan araştırma American Kardioloji Koleji'nin toplantısında sunuldu. Çalışmanın kaynağını Nexletol üreticisi Esperion Therapeutics sağladı.

Araştırmaya dahil olmayan Duke Üniversitesi'nden Dr. John H. Aleksander, dergiye yazdığı yazıda sonuçların "ikna edici" olduğunu belirtti. Aleksander, ilacın statin almak istemeyen veya alamayan hastalar tarafından kullanılmasını teşvik edeceklerini söyledi.

Uzman bununla birlikte, bempedoik asidi statinlere alternatif olarak düşünmek için erken olduğu uyarısında bulundu ve statinlerin damarlara faydasına yönelik ezici kanıtlar göz önüne alındığında çoğu hasta için en iyi seçenek olmaya devam ettiğini söyledi. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI