radyobir
radyobir

Kolombiya ve Venezuela ELN'ye karşı ittifak yapacak

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, silahlı isyancı örgüt Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile mücadele kapsamında Venezuela ile askeri ittifak kurulduğunu bildirdi.

23 Nisan 2023 06:04 | Kategori: Latin Amerika

Semana dergisinde çıkan habere göre, Venezuela ile yapılan ittifaka değinen Petro, "Kolombiya'da şiddetin ortadan kaldırılması için aşamalı bir süreç ilerliyor. ELN, aralık ayında üzerinde anlaşmaya varılan ateşkesi kabul etmedi. Venezuela ve Kolombiya askeri kuvvetleri ittifak halinde hareket ediyor ve ELN'in elindeki yerleri geri alıyor." ifadesini kullandı.

Kolombiya basınında çıkan haberde, iki komşu ülke arasında kurulan askeri ittifakla beraber sınır hatlarında ortak operasyonların yapıldığı kaydedildi.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmeyi değerlendiren Petro, yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiklerini, yenilenebilir enerji, yeşil hidrojen üretimi, ekonomi, enerji geçişi, tarım ve gıda konularını masaya yatırdıklarını söyledi.

Kolombiya delegasyonunun ABD Kongresinden farklı kişilerle bir araya geldiğini belirten Petro, "Tarım reformunu finanse etmek, Kolombiya tarımındaki üretimi finanse etmek, uyuşturucu karşıtı politikanın gerektirdiği yeni ihtiyaçlara finans sağlanması için de görüşmeler yaptık." diye konuştu.

ABD Başkanı Biden ve Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, 21 Nisan'da başkent Washington'da bir araya gelerek iklim değişikliği, ekonomik işbirlikleri, uyuşturucu ve göçle mücadelenin yanı sıra Venezuela konularını masaya yatırmıştı.

Kolombiya'da 29 Mart'ta silahlı isyancı örgüt ELN'in askeri üsse saldırısı sonucu 10 askerin ölmesinin ardından Cumhurbaşkanı Petro barış delegasyonuyla görüşeceğini duyurmuştu.

Başkent Meksiko'da, Kolombiya hükümetine bağlı barış delegasyonu ile ELN temsilcileri arasında 14 Şubat'ta başlayan ikinci tur müzakereleri ELN'in siyasi statüsünün tanınmasıyla sona ermişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI