radyobir
radyobir

Kongre saldırısına katılan emekli polise 10 yıl hapis

New York Polis Teşkilatı'ndan emekli bir polis memuru, 6 Ocak Kongre saldırısına katılmak ve eski Başkan Donald Trump'ın destekçilerinden oluşan kalabalığı engellemeye çalışan polis memuruna metal bayrak direğiyle saldırmaktan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

02 Eylül 2022 07:19 | Kategori: ABD

Thomas Webster, bugüne kadar 6 Ocak Kongre saldırısı davasında yargılanarak ceza alan 250 kişi arasında en uzun hapis cezası alan zanlı.

20 yıllık polis memuru olan Webster, saldırı suçlamasıyla yargılanan ve nefsi müdafaa yaptığını savunan ilk Kongre saldırısı zanlısı.

Jüri ise Webster’ın, polis memuru Noah Rathbun’a Kongre binası dışında saldırıp polisin gaz maskesini alırken kendini savunduğu iddiasına reddetti.

ABD Bölge Savcısı Amit Mehta 56 yaşındaki Thomas Webster’a 10 yıl hapis cezası ve üç yıl denetimli serbestlik verdi.

Yargıç, Webster’ın derhal tutuklanması emrini vermek yerine kararlaştırılacak bir tarihte cezaevine bildirimde bulunmasına karar verdi.

Yargıç: "O gün bir diğer kurban da demokrasiydi”

Yargıç Mehta, "Sayın Webster kötü bir insan olduğunuzu düşünmüyorum. O an kendinizi kaptırmış olduğunuzu düşünüyorum. Ancak bildiğiniz gibi bunun da sonuçları var” ifadelerini kullandı.

Thomas Webster, mahkeme salonda bulunan polis memuru Rathbun’a dönerek özür diledi, "O günkü korkunç olaylar keşke hiç yaşanmasaydı” dedi.

Yargıç, polis memuru Rathbun’ın 6 Ocak günü Webster’ın tek kurbanı olmadığını söyledi, "Bir diğer kurban da demokrasiydi ve bu hafife alınabilecek bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Federal savcılar 17 yıl 6 ay istemişti

Webster’ı "bir zamanlar onurlu bir şekilde korumak ve hizmet etmek üzere mücadele ettiği demokrasinin itibarına zarar vermekle” suçlayan federal savcılar, Webster için 17 yıl 6 ay hapis cezası talep etmişti.

Savcılar, Webster’ın Kongre binası çevresinde kalabalığın polis barikatlarına yüklenmesine liderlik ettiğini söylemişti.

Webster ise verdiği ifadede kendisini, yüzünü yumruklayan bir polisten korumaya çalıştığını belirtmişti.

Rathbun ise Webster’ı yumruklamadığını, Webster’ı polis memurlarının korumaya çalıştığı güvenlik bariyerinden uzaklaştırmaya çalıştığını söyledi.

Rathbun’ın vücudundaki polis kamerası görüntülerinde zanlı Webster’ın, fiziksel temastan önce küfürlü ifadeler kullandığı görülmüştü.

Kurşun geçirmez yelek giydiği dikkat çekmişti

Thomas Webster’ın 6 Ocak Kongre saldırısından bir gün önce başkent Washington’a Trump destekçilerinin düzenlediği mitinge katılmak için New York’tan tek başına arabayla geldiği belirtildi.

Webster’ın Kongre’yi basan kalabalığa katıldığında kurşun geçirmez yelek giydiği ve metal bir direkte asılı ABD Deniz Piyadesi bayrağı taşıdığı dikkat çekmişti.

Webster Kongre’ye temsilcilerden 2020 başkanlık seçimi sonuçlarına yeniden bakmalarını talep etmek için gittiğini, Başkan Joe Biden’ın zaferinin onaylanacağı Kongre oturumuna müdahale etme niyetinde olmadığını savunmuştu. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI