radyobir
radyobir

Kongre'de yeni dönem başlıyor

Amerika'da Kasım ayındaki ara seçimlerin ardından 118. Kongre göreve yarın başlıyor. Yeni dönemde Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk Cumhuriyetçiler'de. Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi dört yıl sonra kürsü tokmağını Cumhuriyetçi Parti'nin seçeceği yeni meclis başkanına devredecek.

03 Ocak 2023 07:23 | Kategori: ABD

Temsilciler Meclisi ve Senato olmak üzere iki kanattan oluşan ABD Kongresi, 3 Ocak Salı günü ilk oturum için toplanacak. Senato Anayasa gereği öğle saatlerinde 118. Kongre dönemini resmen başlatmak üzere oturumu açacak. Mazbatalarını teslim alacak olan Senatörler iki grup halinde yemin edecek.

Temsilciler Meclisi de ilk oturum için öğle saatlerinde toplanacak ve toplantı yeter sayısı sağlandıktan sonra Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı seçilecek.

Kasım ayında yapılan seçimlerde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk az farkla Demokrat Parti’den Cumhuriyetçi Parti’ye geçtiği için Nancy Pelosi artık meclis başkanı olmayacak.

Yeni Temsilciler Meclisi başkanının seçilmesinin ardından ilk kez göreve başlayacak olan üyeler başta olmak üzere kongre üyeleri yemin edecek.

Temsilciler Meclisi’nde başkanlık oylaması yapılacak

Cumhuriyetçiler’in Temsilciler Meclisi’ndeki lideri Kevin McCarthy, Kasım ayı ortasında kapalı kapılar ardında yapılan oylamada muhafazakar temsilci Andy Biggs'i kolayca mağlup ederek meclis başkanlığı için Cumhuriyetçi Parti’nin adaylığını 31’e karşı 188 oyla kazanmıştı.

Yapılan gizli oylamada McCarthy Temsilciler Meclisi başkanlığını kazanmak için gereken 218 Cumhuriyetçi oyu ise sağlayamamıştı.

Oylamanın yapılacağı yarınki oturum 57 yaşındaki Cumhuriyetçi siyasetçi için bir sınav niteliğinde olsa da, McCarthy’nin karşısında kendisine meydan okuyabilecek güçte bir başka aday da yok.

435 üyeli Temsilciler Meclisi’nde toplantı yeter sayısına ulaşıldığında meclis başkanı adaylarının isimleri yüksek sesle okunacak.

Adayın oturumda hazır bulunan ve oy kullanan temsilcilerin oylarının çoğunluğunu alması gerekiyor.

Kevin McCarthy ilk turda oyların çoğunluğunu alamazsa oylamanın çoğunluk sağlanıncaya kadar tekrarlanması olası.

Cumhuriyetçi siyasetçinin kendi partisinin güçlü desteğini alması için çoğunluğu sağlayabildiği ana kadar bazı tavizler vermesi bekleniyor.
Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat Partililer'in yeni lideri New York Temsilcisi Hakeem Jeffries

Demokratlar azınlık liderini seçecek

Temsilciler Meclisi’nde yeni dönemde azınlık konumunda olan Demokrat Parti de kendi liderlerini belirleyecek.

Ara seçimlerin ardından basına kapalı olarak yapılan oylamada Demokratlar New York’u temsil eden kongre üyesi Hakeem Jeffries’i seçmişti.

Jeffries, Temsilciler Meclisi ya da Senato'da parti liderliği koltuğuna oturmak üzere seçilen ilk siyah lider oldu.

82 yaşındaki Nancy Pelosi’nin görevden ayrılmasıyla birlikte, Demokrat Parti'de genç nesil siyasetçilerin parti liderliği bayrağını devralma döneminin başladığı yorumu yapılıyor.

Temsilciler Meclisi'nde 10 yıldır görev yapan Jeffries yasama sürecinde yeni üyelere daha fazla söz hakkı tanıma ve üst düzey pozisyonlara atanma taahhüdünde bulunmuş; komisyon üyelerinin daha fazla nüfuz sahibi olması için mücadele edeceğini söylemişti.

Jeffries, Demokrat Partililer'e yazdığı mektubunda, "Anlamlı yasalar oluşturma ve kamusal yükümlülük fırsatları, ne kadar uzun süredir görev başında olunduğuna bakılmaksızın dağıtılmalıdır" demişti.



Kürsü tokmağında devir teslim

Temsilciler Meclisi başkanlığına seçilen adayın temsil ettiği eyaletten her iki siyasi partiden kongre üyelerinden oluşan komisyon, seçimi kazanan meclis başkanına kürsüye giderken eşlik edecek. Yeni meclis başkanı yemin ederek resmen görevine başlayacak.

Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğun bir siyasi partiden diğerine barışçı şekilde devredilmesini temsilen, görevden ayrılacak olan meclis başkanı da bu süreçte hazır bulunuyor.

California eyaletini temsil eden Demokrat Partili Nancy Pelosi yarınki oturumda kürsüde tokmağı dört yıl sonra Cumhuriyetçi Parti’nin meclis başkanlığına seçtiği isme devredecek.

Nancy Pelosi geri planda

Temsilciler Meclisi’ne ilk kez 1980’lerde seçilen Nancy Pelosi, yaklaşık 20 yıl boyunca Demokratlar’ın liderliğini yaptı. Californialı siyasetçi, Temsilciler Meclisi başkanlığına seçilen ilk ve tek kadın siyasetçi olmuştu.

1990’larda Demokrat Parti’nin denetçisi seçildiğinde, "Herkes için kazanması zor bir yetki alanı ama çığır açmaya çalışan bir kadın için zor bir savaştı” ifadelerini kullanmıştı.

Pelosi’nin liderliği döneminde Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlarda kadın, siyah ve LGBTİ Kongre üyelerinin temsili arttı.

Nancy Pelosi, eski Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump’a karşı iki kez azil süreci başlatan Temsilciler Meclisi başkanı olarak da tarihe geçti.

Azil süreçlerinden biri Trump’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı’yla telefon görüşmesinde askeri yardımı baskı aracı olarak kullandığı, diğeri ise 6 Ocak Kongre saldırısını teşvik ettiği iddialarıyla ilgiliydi.



Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi eski Başkan Donald Trump hakkında başlattığı iki ayrı azil sürecinde oturumlara başkanlık ederken aynı silah elbiseyi giymişti.

Görevden ayrılmadan önce aralarında Washington Post’un da olduğu medya kuruluşlarına röportaj veren Nancy Pelosi, siyasi kariyerini değerlendirdi.

Pelosi’nin "Neyi mi farklı yapardım? Daha fazla seçim kazanıp Cumhuriyetçiler’e yaptıklarını yapacak gücü vermezdim. Donald Trump gibi bir yaratığın asla bir daha ABD’ye başkan olmamasını sağlardım” ifadeleri siyasi tarihte yerini aldı.

Nancy Pelosi yarın bir dönem daha Kongre üyeliği yapmak üzere yemin edecek; ancak bu kez bir ayrıcalığa sahip olmayacak.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI