radyobir
radyobir

Kral için yasa tepki!..

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın ölümü üzerine milli yas ilan edilmesine siyasiler tepkiliydi. İngiltere'de de milli yas kararına tepki vardı.

25 Ocak 2015 09:34 | Kategori:

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, vefat eden Suudi Arabistan Kralı için Türkiye'de yas ilan edilmesini eleştirerek, "Kral'ın kendi ülkesinde yas ilan edilmiyor. Yani Suudi Arabistan'da yas yok ama Türkiye Cumhuriyet'i devletinde yas var bunu anlamak mümkün değil. Yani Türkiye'de hala birileri Kral'dan fazla Kral'cı" dedi.

DEMİRTAŞ: KRAL SENİN KRALIN OLABİLİR AMA BİZ KRALINI TANIMAYIZ

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin Konya il kongresinde yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz'in ölümü nedeniyle Türkiye'de 1 günlük yas ilan edilmesine tepki gösterdi. Demirtaş, 'Kusura bakmayın biz yas tutmuyoruz. Bizim yasımız değil. Kral senin kralın olabilir ama biz kralını tanımayız" dedi.

İNGİLTERE'DE SUUDİ ARABİSTAN KRALI İÇİN BAYRAKLARIN YARIYA İNDİRİLMESİNE TEPKİ

Önceki gün vefat eden Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz için İngiltere’de bayrakların yarıya indirilmesi tepki ile karşılandı. İngiliz basını bayrakların yarıya indirilmesini eleştirerek Suudi Arabistan’ın zayıf insan hakları karnesine dikkat çekti.

İngiliz televizyonları ve gazeteleri haberlerinde Suudi Arabistan’da insan haklarının çiğnendiğini vurgularken BBC, Abdullah’ın ülkesinde kadınlara araba kullanma hakkının verilmediğine ve ülkede özgür konuşma hakkı olmadığına değindi.
The Times bugünkü "İngiltere Suudi Kralı için bayrakları indirince protesto fırtınası” başlıklı haberinde, Buckingham Sarayı, Parlamento ve Westminster Manastırı’nda İngiliz bayraklarının yarıya indirilmesi üzerine yapılan protestolara dikkat çekti.
Bir muhafazakar ileri gelenin "Ne saçmalık?. Whetehall’un ulaşılmaz elitlerinin inanılmaz yanlış kararı” eleştirisine yer veren The Times, İngiltere ve Suudi Arabistan krallıkları arasındaki yakın ilişkileri anlattı.
Yüksek tirajlı Daily Mail "Suudi Kralını saygıyla anmak için Saray bayrağı yarıya indirince infial” başlıklı haberinde Kral Abdullah’ın ölümünün zaten endişeli dünyada şok dalgaları gönderdiğini yazarken "Baş kesmeler, terör, depremler Ortadoğu’yu ateşe verebilir” ifadesini kullandı.
The Independent, insan hakları zayıf bir Suudi hükümdarı için bayrakların yarıya indirilmesini eleştirdi. Gazete İngiliz hükümetinin Suudi Arabistan rejimiyle ilişkilerini yeniden gözden geçirmesi talepleriyle karşı karşıya kaldığını yazdı.
The Independent haberinde "Yeni Kralın parçalanan Arap Dünyasının kalbini miras aldığını” iç sayfada başlık yaptı.
İ gazetesi " Konuşma Özgürlüğünden nefret eden Suudi Kralı için bayraklar yarıda” manşetli haberinde Whitehall’ın bayrakları yarıya indirme kararının İnsan Hakları lobisini kızdırdığını vurguladı. The Sun haberinde, Suudi Arabistan’daki zayıf insan hakları yüzünden politikacıların bayrakların yarıya indirilmesine tepki gösterdiklerini yazdı.

Feyzioğlu, "Kraldan çok kralcılar var"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, İzmir Küçük Kulüp Derneği'nin düzenlediği toplantıya katılıp, 'Çıkış Yolu' adlı kitabını anlattı, "Türkiye de kraldan çok kralcılar var" dedi.

CHP'li İnce: aldığın hediyeler hatırına mı bayrağı yarıya indireceksin?

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın ölümü nedeniyle milli yas ilan edilmesine tepki gösterdi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi. İnce, o bayrağı göndere Atatürk'ün diktiğini, Suudi Kral'ın Türkiye’ye geldiğinde Anıtkabir’i ziyaret etmediğini ifade ederken, şöyle dedi: "Sen şimdi hediye aldığın, hangi hediyeyi de aldığını açıklayamadığın Kral öldü diye bayrağı yarıya indiriyorsun. O da o bayrağı göndere dikenin Anıtkabir’ine gitmiyor. Suudi Arabistan’da milli yas ilan edilmemiş. Bizde niye ediliyor? 'Sen bu ülkenin kurucularına; 'Atatürk’e, İsmet Paşa’ya iki ayyaş' diyeceksin, Atatürk’ün mezarına gitmeyen Kral’ın öldüğü günde bayrağı yarıya indireceksin. Aldığın hediyelerin hatırına mı?"

ANAYASA PROFESÖRÜ KABOĞLU'NDAN "KRALA YAS" TEPKİSİ

Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz'in ölümünün ardından Türkiye'de bir günlük milli yas ilan edilmesini eleştirdi. Prof.Dr. Kaboğlu, "Mayıs 2013'te Reyhanlı'da bombalı saldırı sonucunda 51 yurttaşımızı kaybettik. Korkunç bir saldırıydı. 'Acaba hükümet yas ilan eder mi, niçin yas ilan etmiyor?' diye düşünürken, 3 gün sonra Anneler Günü kutlaması nedeniyle İstanbul'da birinci partinin kadın kolları büyükçe bir salonda liderlerinin de katıldığı bir toplantı düzenledi. Belli ki önceden planlanmıştı. Beni dehşete düşüren şey; hiç birşey olmamış Türkiye'de oradaki kadınlar sanki hiç anne değilmiş, abla değilmiş, birilerinin çocukları değilmiş gibi liderlerinin konuşmasını iki cümlede bir keserek coşkuyla alkışlarken 'Acaba bu ülkede biz mi sanal ortamda yaşıyoruz yoksa onlar mı sanal ortamda yaşıyor' diye kendi kendimi sorguladım. Ulusal yas bile çok görüldü ama onun ötesine geçerek eğleniliyor, coşuyor kadınlarımız, liderlerini alkışlıyor. Sanki orada ölenler anne değildi" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI