radyobir
radyobir

Kriz etkisini ne zaman gösterecek?..

Rusya tedbirleri çerçevesinde Türkiye'den sebze ve meyve ithalatını yasakladı. Rusya'nın bu yasağı enflasyona etkisi dikkate alınarak 3-4 hafta sonra uygulamaya konulacak. Yılın ilk 11 ayında Rusya Türkiye'den 704.6 milyon dolarlık meyve-sebze ithal etti.

01 Aralık 2015 07:11 | Kategori: Dış Politika

Rusya Türkiye’ye yönelik ekonomik yaptırımlar kapsamında ithalatı yasaklanan ürünlerin ayrıntılarını açıkladı. Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, yaptırımları "Biz Türk iş çevrelerinin bu krizde hiçbir suçu bulunmadığını biliyoruz. Türkiye yönetiminin takındığı tavrın rehinesi olduklarını söylüyoruz. Ancak üzülerek zarar göreceklerini da kabul etmek durumundayız” sözleriyle duyurdu. Buna göre Rusya Türkiye’den yaş meyve ve sebze ithal etmeyecek, ancak enflasyon etkisi gözönünde bulundurularak kısıtlamalar 3-4 hafta sonra başlayacak. Sanayi ürünleri ithalatı ise devam edecek. 

Başbakan yardımcılarıyla yaptığı Türkiye yaptırımları değerlendirme toplantısında yardımcılarına da talimatlar veren Medvedev, "Rusya yönetimi olarak neden böyle davrandığımızı bizimle iş yapan tüm Türk iş adamlarına detaylı biçimde anlatmanızı istiyorum. Akıllarında soru işaretleri kalmayacak biçimde durumu izah edin” dedi.

3-4 HAFTA GECİKME

Rusya’nın uygulamaya koyacağı ilk yaptırımların sebzeyle meyveleri kapsayacağını duyuran Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov, "Türk tarım ürünlerine yasak bizim için de çok hassas bir konu. Özellikle yeni yıl bayramına yaklaşırken vatandaşlarımızı alışılagelmiş ürünlerden men edemeyiz. Bu yüzden tarım ürünleri yasağını 3-4 hafta gecikmeli uygulamaya başlayacağız. Rusya’daki toptancılarımıza yeni duruma adaptasyon ve yeni tedarikçi bulma imkanı tanıyacağız. Rusya ile Türkiye arasındaki ticarette sanayi ürünleri ise şu anda tamamen yaptırımların dışında tutuluyor. Şimdilik hemen yürürlüğe giren tek yaptırım Türkiye ile turizm işbirliğini kapsıyor. Bundan böyle iki ülke arasında charter seferler yasaklandı. Acentelerin de tur satışı tamamen durduruldu. Türkiye’de kalan 10 bin turist vatandaşımız da en yakın zamanda eve dönecek” dedi.
Rusya resmi istatistiklerine göre Türkiye’den yaş sebze meyve alımı ithalatın yüzde 20 bölümünü oluşturuyor. Türkiye’den en fazla yüzde 90 oranlarında ithal edilen tarım ürünü ise limon. Sebzeler arasında yaptırımların devreye girmesiyle en büyük zarar domates kaleminde olacak. 2015 yılının ilk 9 ayında Rusya Türkiye’den 281 milyon 300 bin dolarlık domates aldı. 

NARENCİYE İKİNCİ

İkinci ciddi kalemi 135 milyon dolar ise narenciye. Meyvelerden kayısı, vişne, kiraz, şeftali ve erik ise 94.5 milyon dolar ile üçüncü sırada. En son üzüm kalemi 69 milyon dolarla listeyi tamamlıyor. Geçen yılki istatistiklere dayalı yaş sebze meyve rakamları toplandığında ilk etapta yaptırımların maliyeti yaklaşık 600 milyon dolar olarak ortaya çıkıyor.

RUSYA'DAKİ İŞÇİLERDE SORUN YOK

Rusya'da çalışan Türk işçilerinin 1 Ocak’tan itibaren istihdam edilmemeleri yönündeki kararın, net bir şekilde kendilerine ulaşmadığını belirten Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, mevcut çalışanlara yönelik bir baskı ve kısıtlamanın henüz söz konusu olmadığını söyledi. Bakanlık olarak Rusya’da çalışan işçi ve işverenlerin elçiliğe yaptıkları müracaatlar sonucunda değerlendirmeleri hep açık tuttuklarını belirten Soylu, "Rusya tarafından çalışanlarımıza yönelik bir baskı ya da kısıtlama söz konusu değil ancak tedirginlik var” dedi.

RUS UÇAKLARI AVRUPA'YA

Rusya ile yaşanan krizden en çok etkilenen sektörlerden biri de turizm oluyor. Putin’in imzaladığı kararname ile Rusya’dan Türkiye’ye her yıl 30 bin charter yani tarifesiz uçuşa da yasak getirildi. Bu da 3 milyon Rus turistin Türkiye’ye gelemeyeceği anlamına geliyor. Bu kararın ardından charter uçuşları yapan özel Rus havayolu şirketlerinin Türkiye’ye yapamayacağı uçuşları Avrupa, Kuzey Afrika ve Uzakdoğu’ya kaydırabileceği ifade ediliyor. Rus turistin gelmemesi halinde en çok Antalya bölgesinde kayıp yaşanabileceğini ifade eden sektör temsilcileri, "Yılda ortalama 4 milyon Rus turist geliyor. En çok Antalya ve civarını tercih ediyorlar. 3.5 milyar dolarlık bir gelirden bahsediyoruz” dedi.

RUS ÇİFTÇİSİ ETKİLENİR

Rusya’nın aldığı yaş sebze meyve ile ilgili tedbir kararından Rus çiftçisinin olumsuz etkileneceğini söyleyen Tarm Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, tarımsal açıdan Türkiye’nin Rusya ile ticaretinde açık verdiğini söyledi. Güvendi, "Zaten Avrupa’dan Rusya’ya karşı birtakım yaptırımlar var. Tarım ve gıdada Rusya’dan 2 milyar 850 milyon dolarlık ithalat yapılıyor. İthalatla çoğunlukla ayçiçeği ve yemden oluşuyor. Rusya’ya Türkiye’den 1 milyar 350 milyon dolar da ihracat yapılıyor” ifadelerini kullandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI