radyobir
radyobir

Kudüs surlarında ABD ve İsrail bayrağı

ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasının birinci yıldönümü münasebetiyle, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesini çevreleyen tarihi surlara ABD ve İsrail bayrakları yansıtıldı.

15 Mayıs 2019 12:11 | Güncelleme :15 Mayıs 2019 15:11 | Kategori: Dünya

Mescid-i Aksa'nın da bulunduğu Eski Şehir’in etrafındaki surların Batı Kudüs tarafında kalan kısımları, ABD ve İsrail bayrakları yansıtılarak ışıklandırıldı.

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi, üç tek tanrılı dinin kutsal şehrinin birçok simge alanında aynı uygulamaya başvurdu.

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi’nin yazılı açıklamasına göre, Kudüs Belediyesi, ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs’e taşınmasının birinci yıldönümü nedeniyle bir kutlama töreni düzenlendi.

Törende konuşma yapan Kudüs Belediye Başkanı Moshe Lion "ABD, büyükelçiliğini ebedi başkentimiz ve İsrail devletindeki elçilikler için tek uygun yer olan Kudüs'e taşıyan ilk ülkedir. ABD’deki dostlarımızı kucaklıyoruz. Başkan Donald Trump ve Büyükelçi David Friedman, siz gerçek dostlarsınız" dedi.

1967'DEN BERİ ÇÖZÜLMEYEN SORUN

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını 'birleşik başkenti' ilan etti.  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK) 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı.

BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum, Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri, Tel Aviv'de bulunuyor. Bu ülkeler, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor. 

ÜZERİNE TRUMP'IN ELİ DEĞİNCE

Ancak ABD Başkanı Donald Trump, hem uluslararası hukuku hem de teamülleri çiğneyerek, 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdı,  İsrail'in kuruluşunun 70. yıldönümü olan 14 Mayıs 2018'de de ABD'nin Kudüs Büyükelçiliğini törenle açtırdı. Aynı gün Gazze sınırında düzenlenen protestolara İsrail'in müdahalesi sonucu onlarca kişinin ölmesi ve yaralanması, elçilik açılışını tarihe en kanlı günlerden biri olarak geçirdi. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI