radyobir
radyobir

''Kuşatma altındaki fabrikadan 50 kişi tahliye edildi''

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereşçuk, Ukrayna'nın Rus işgalinin başladığı 24 Şubat'tan bu yana kuşatma altındaki Mariupol kentinde bulunan Azovstal çelik fabrikasından Cuma günü 50 kadın, çocuk ve yaşlının tahliye edildiğini bildirdi.

07 Mayıs 2022 09:19 | Kategori: Avrupa

Ukrayna dünkü çatışmaların ardından bugün tesisteki tahliye girişimlerinin yeniden başladığını bildirmişti. 

Vereşçuk tahliyelerin çok yavaş ilerlediğini söyledi ve Rusya’yı sık sık ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

Reuters haber ajansı tahliye edilenlerin geçici olarak Donetsk bölgesindeki Bezimenne köyüne getirildiklerini bildirdi.

Belediye başkanı, çelik fabrikasında yaklaşık 200 sivilin mahsur kaldığını sanıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı da Azovstal’dan 50 sivilin tahliye edildiğini doğruladı ve tahliye operasyonlarının Cumartesi günü de devam edeceğini bildirdi.

Günün erken saatlerinde Ukraynalı yerel yetkililer, Rusya’yı Azovstal çelik fabrikasındaki tahliyeleri sağlamak üzere yolda olan bir araca ateş açmakla suçladı. Saldırıda bir Ukraynalı savaşçının hayatını kaybettiği bildirildi.

Rusya, Mariupol Belediye Meclisi’nin iddiasına henüz yanıt vermedi. Sivilleri hedef aldığı iddialarını reddeden Moskova, Azovstal tesisinde Ukraynalı savaşçılarla birlikte mahsur kalan sivillerin tahliye edilmesi için ateşkes önermişti.

Ancak Mariupol Belediye Meclisi çevrimiçi yaptığı açıklamada, ateşkes sırasında sivilleri tesisten tahliye etmeye giden bir aracı, Ruslar’ın tanksavar güdümlü bir silahla vurduğunu öne sürdü.

Açıklamada bir Ukraynalı savaşçının öldüğü, altı kişinin de yaralandığı bildirildi ve ‘‘Düşman tüm anlaşmaları ihlal etmeyi ve sivillerin tahliyesinde güvenlik garantilerine uymayı reddetmeyi sürdürüyor’’ denildi.

Reuters haber ajansı Mariupol Belediye Meclisi’nin açıklamasını doğrulayamadı.

Birleşmiş Milletler ve Kızılhaç, bugüne kadar Azovstal çelik fabrikasından bazı sivillerin tahliyesine yardım etmişti.

Ukrayna, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’ne de Azovstal çelik fabrikasından tahliyelere yardım etmesi için başvuruda bulundu.

Azovstal fabrikasını savunan Mariupol’un muhafız alayı Azak Taburu üyelerinden Andriy Biletski, internetten paylaştığı mesajda çatışmaların yeniden başladığını, bombardımanın durmadığını bildirdi ve tahliye edilmeleri için yardım istedi.

Biletski, ‘‘Tahliyelerin geciktiği her dakika sivillerin, askerlerin ve yaralıların hayatına mal oluyor’’ dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI