radyobir
radyobir

Kutz güven oylamasını kaybetti

Avusturya'nın muhafazakar Başbakanı Sebastian Kurz Pazartesi günü hızlı kariyerinin en büyük yenilgisini yaşadı. Kurz aşırı sağcılarla 17 aydır süren koalisyonunu bozan bir videonun ortaya çıkmasının ardından parlamentoda yapılan güven oylamasında yenilgiye uğradı. 1955'ten bu yana ilk kez bir Avusturya Başbakanı parlamentonun güven oyunu alamamış oldu.

28 Mayıs 2019 08:24 | Kategori: Dünya

Avrupalı diğer muhafazakar siyasetçiler arasından parlayan Kurz bundan iki hafta öncesine kadar yenilmez görünüyordu. Ancak koalisyon ortağı aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin liderinin bir video skandalına karışması hem koalisyonun bozulmasına hem de Kurz’un koltuğundan olmasına neden oldu.

Krizin ardından erken seçimlerin yapılacağı Eylül ayına kadar ülkeyi geçici hükümetin yönetmesine karar verilmişti. Bu hükümetin başında yine Kurz vardı. Kendini krizin kurbanı olarak gören Kurz aşırı sağcı Özgürlük Partisi’ni koalisyon ortağı yaptığı için muahlifleri tarafından suçlanıyor.

Bundan sonra Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen’in seçimlere kadar geçici hükümet kurması için yeni bir başbakan ataması gerekecek.

Koalisyonu bozan video skandalı

Alman basınına yansıyan ve 2017'de kaydedilen görüntülerde Kurz'un koalisyon ortağı Özgürlük Partisi lideri Heinz-Christian Strache, bir Rus oligarkın yeğeniyle konuşurken ve ona Avusturya gazetesi Kronen Zeitung'un hisselerinin büyük kısmını satın alması karşılığında kamu ihaleleri sözü verirken görülüyor. Videoya göre Strache, birçok gazetecinin çıkartılmasını ve gazetenin Özgürlük Partisi'ni destekler hale gelmesini istiyor. Strache, Ulusalcı lider Victor Orban'ın Macaristan'da yaptığı gibi bir medya ortamı kurmak istediğini söylüyor.

Cumhurbaşkanı’nın başbakan olarak yeniden Kurz’u ataması da yasal olarak mümkün ancak bunu yapmayacağı tahmin ediliyor.

Kurz skandalın ardından Özgür Parti bakanlarının yerine atamalar yapmıştı.

Kurz ayrıca videodaki görüntülerin işaret ettiği suçlara dair de soruşturma açılacağı sözü vermişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI