radyobir
radyobir

Kuyruklu yıldıza seyahat yakın

Gökbilimciler, gelecek ay bir kuyruklu yıldıza robot indirmeye hazırlanıyor. Philae isimli robotun, 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına fırlatılması için belirlenen tarih 12 Kasım.

19 Ekim 2014 12:25 | Kategori:

67P, Kasım ayı ortalarında dünyaya 509 milyon kilometre uzaklıkta olacak.
Ancak Philae'nin bu kadar uzun bir yolculuk yapması gerekmiyor. O, kuyruklu yıldıza yakın mesafedeki Rosetta Uzay Aracı'ndan fırlatılacak.
Avrupa Uzay Ajansı ESA'ya ait olan Rosetta halen 67P'nin hemen üstünde, 10 kilometre çapındaki bir yörüngede dönüyor ve aracın ineceği noktanın fotoğraflarını çekiyor.
BBC Bilim Muhabiri Jonathan Amos'un verdiği bilgiye göre Rosetta 28 Ekim'den itibaren önce yıldıza uzaklığını 30 kilometreye çıkaracak, sonra iniş gününde ona doğru kelimenin tam anlamıyla "dalışa geçecek."
Kuyruklu yıldıza 20 kilometre mesafeden Philae'yi fırlatır fırlatmaz da keskin bir manevrayla uzaklaşacak.
Aracın başarılı bir iniş yapabilmesi için hatırı sayılır büyüklükte kayaları aşması gerekiyor.
Ayrıca 67P'nin yüzeyi hakkında fazla bilgi sahibi olmadığımızdan, aracın kuyruklu yıldıza indiğinde sekip, uzaklaşıp uzaklaşmayacağını da bilmiyoruz.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI