radyobir
radyobir

Kyzikos UNESCO Dünya mirası listesine aday!..

Balıkesir'in Erdek ilçesinde yer alan ve Kyzikos Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmaları başladı. Ebatları, yapısı, sanat ve kült işlevleri açısından dünyanın en önemli yapılarından birine sahip olan Kyzikos, Kapıdağ eteklerinde Bandırma- Erdek karayolunun geçtiği noktada yer almakta.

31 Temmuz 2018 16:40 | Kategori: Yaşam

M.Ö. 3. yy.'da Marmara Denizi'nde ticaret yolları üzerinde olması nedeniyle büyük önem kazanmış olan Kyzikos, M.Ö. 2. yy.'da Bergama ile de iyi ilişkiler içine girmiş, bir bilim ve kültür merkezi haline gelmiştir. Bergama'nın Romalılar'ın eline geçmesiyle Bergama ile iyi ilişkiler içinde olan Kyzikos da Romalılar ile dost olmuş, ancak daha sonra Romalılar'ın egemenliği altına girmişlerdir.



ZAMANIN EN BÜYÜK TAPINAĞI ERDEK’TE

Akademisyenlerce devam edilen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan en önemli yapı olan Hadrian Tapınağı, M.S. 2. yy. Roma Dönemi tapınakları içerisinde dünyada ilk üç sırada, Türkiye' de ise en büyük tapınaktır. Tapınağın Roma dünyası mimarisi içindeki önemi, Yunan ve Hellen düşüncesinin Roma dünyası mimarisiyle sentezini oluşturmasıdır.



GÜRBÜZ :” DÜNYA MİRASINA SAHİP ÇIKIYORUZ.”

Kazı çalışmaları ile ilgili bilgi veren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Gürbüz "Kyzikos Antik Kentinin kazı çalışmaları devam etmekte. tapınakta Roma ve Roma Dönemi Anadolu Mimari ve Sanatına ciddi katkı sağlayacak buluntular, Dünyanın en büyük korinth başlıklarından birisi vb.,  ele geçirilmiştir. Şüphesiz ki günümüze kadar insan ve doğal şartlar tapınak üzerinde olumsuz izler bırakmıştır.



Kyzikos Hadrian Tapınağı gerek mimari, gerekse de sosyo-kültürel  sanatsal anlamda Antik Dönem'in şüphesiz ki en önemli birkaç yapısından birisidir. Kyzikos Antik Kentinin önemli yapılarından ikincisi ise Kyzikos Amfiteatr'ı olarak gösterilebilir. Kyzikos Amfiteatr'ı Türkiye'deki yalnızca üç örnekten birisi, hatta en önemlisidir denebilir. Dıştan dışa 155x180 m ölçüleriyle Roma Collesium ile boy ölçüşecek büyüklüktedir. Böyle tarihi bir Sonuç olarak gerek boyutları gerekse sanat ve kült işlevleri açısından dünyanın en önemli yapılarından biri olan, döneminde dünyanın sekizinci harikası olduğu belirtilen bu yapıyı da bünyesinde barındıran Kyzikos Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınması için gerekli çalışmalara başlanmıştır.” Dedi.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI