radyobir
radyobir

Latin Amerika'da aşırı yoksul oranı %13.8'e ulaştı

Birleşmiş Milletler Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (ECLAC) raporuna göre bölgede, ayda 57 dolardan daha az gelirle geçinmeye çalışan aşırı yoksul sayısı geçen yıl 5 milyon artarak nüfusun yüzde 13,8'ine ulaştı.

30 Ocak 2022 07:38 | Kategori: Latin Amerika

"Latin Amerika’da Sosyal Görünüm – 2021” raporunda bölgenin aşırı yoksullukla verdiği mücadelede 27 yıl kaybettiği bildiriliyor. Rapora göre yoksullaşma oranlarının en fazla arttığı ülkeler yüzde 7 ve üzeriyle Arjantin, Kolombiya ve Peru. Brezilya yoksul ve aşırı yoksul oranlarında düşüş kaydedilen tek Latin Amerika ülkesi olmasıyla dikkat çekiyor.

"Pandemiden en çok etkilenen bölge”

31 Aralık itibarıyla yaklaşık 55,7 milyon vaka ve 1,5 milyonun üzerinde can kaybının kayıt altına alındığı Latin Amerika, pandemide en çok ölümün ve nüfusa oranla en yüksek can kaybının yaşandığı bölge. ECLAC pandeminin ekonomi ve sağlıkta yol açtığı krizden en çok etkilenen bölgenin Latin Amerika ve Karayipler olduğunu belirtiyor.

Ekonomisi daha çok hammadde ihracatına ve turizme dayalı olan bölge, ECLAC verilerine göre 2020 yılında yüzde 6,8 rekor küçülmeyle pandemide ekonomik daralmanın en sert yaşandığı yer olmuştu.

Geçen yıl bölge ekonomisi, yüzde 6,2 büyüse de Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, Latin Amerika geçen yıl yüzde 9,3 enflasyon oranıyla dünyada en yüksek enflasyonun yaşandığı yer olarak kayıtlara geçti.

Her üç kişiden biri yoksul

Raporda yaklaşık 660 milyon kişinin yaşadığı bölgede 201 milyon Latin Amerikalının, bölge için yoksulluk sınırı olarak kabul edilen ayda 143 dolardan daha az bir gelire sahip olduğu belirtiliyor. Rapora göre Latin Amerika’da neredeyse her üç kişiden biri yoksulluk ve yedi kişiden biri aşırı yoksulluk koşullarında yaşıyor.

Latin Amerika bir önceki yıla nazaran yoksul sayısında ve işsizlik oranlarında kısmi bir düşüş yaşandığı ancak pandemi öncesi verilere henüz ulaşılamadığı bildiriliyor. Rapora göre kadın işsizlik oranı yüzde 11,8 erkek işsizlik oranıysa yüzde 8,1.

Pandeminin sosyal eşitsizlikleri artırdığına vurgu yapılan raporda, yaşamak için gerekli en zorunlu ihtiyaçlarını bile gidermekte zorluk yaşayan kişi sayısındaki artışa rağmen, Latin Amerika’ya yapılan uluslararası yardımların 2021 yılında yaklaşık yüzde 50 azalarak 45 milyar dolara düştüğü ve bu durumun, toplumsal riskleri artırdığı bildiriliyor.

ECLAC bu yıl Latin Amerika’da yüzde 2,9 büyüme bekliyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI