radyobir
radyobir

Leopard 2 tankları konusunda karar alınmadı

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski'nin talebine karşın, Ukrayna'ya yardım konferansında Ukrayna'ya Leopard 2 tankları gönderilmesi konusunda bir karar alınmadığını söyledi.

21 Ocak 2023 08:40 | Kategori: Avrupa

Ramstein Hava Üssü'nde düzenlenen toplantıda gazetecilere konuşan Pistorius, "Leopard tankları meselesinde hala kararın ne zaman alınacağını ve bu kararın ne olacağını söyleyemiyoruz" dedi.

Toplantı öncesi, bazı Avrupa ülkelerinin artan baskısıyla Ukrayna'ya tankların verilmesi kararı alınacağı beklentisi doğmuştu.

Alman Savunma Bakanı ayrıca, sadece ülkesinin tankların teslimatına karşı çıktığı suçlamalarını reddetti ve "Birleşik bir koalisyona karşı Almanya'nın buna tek başına karşı geldiği yanlış" diye konuştu.

Pistorius, olumlu karar alınması halinde teslimatın çabuk yapılabilmesi için bir envanter sayımı yapılması talimatı verdiğini de sözlerine ekledi.

Almanya'nın tankların verilmesi konusundaki tereddütü, Finlandiya ve Polonya gibi ülkelerin sert eleştirilerine uğramıştı. Bu iki ülkenin de Leopard 2 tankları bulunuyor, ancak üçüncü ülkelere verebilmeleri için Berlin'in onayı gerekiyor.

Ukrayna lideri Zelenski, video bağlantısıyla toplantıda yaptığı konuşmada, Batılı müttefiklerden Ukrayna'ya silah teslimatlarını "hızlandırmalarını" istemişti.
Almanya, Rusya'nın işgali sonrası Ukrayna'ya silah sağlayan başlıca ülkelerden biri oldu. Ancak Leopard 2 tanklarının gönderilmesine onay vermedi.

Alman hükümet kaynakları, Almanya'nın Leopard 2 tanklarını, ABD'nin Abrams tanklarını Ukrayna'ya yollaması durumunda göndereceğini söylüyor.

ABD ise yakıt ve bakım gerekleri nedeniyle Abrams tanklarını Ukrayna'ya yollamanın pratik olmayacağını öne sürerek bunu reddediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Lloyd Austin ise NATO Savunma Bakanları toplantısında müttefiklere, Kiev yönetimine daha fazla yardım yapılması çağrısında bulundu.

Austin, Türkiye'yi de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın temsil ettiği toplantıda, "Rusya yeniden örgütleniyor, asker alıyor ve yeniden donanım elde etmeye çalışıyor. Yavaşlama zamanı değil. Daha fazla yardım yapma zamanı" dedi.

ABD, daha çok zırhlı araç ve cephane içeren 2,5 milyar dolarlık yeni bir askeri yardım paketini onayladı.

Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon), 59 Bradley zırhlı araç, 90 Stryker personel taşıyıcı ve Avenger hava savunma sistemlerini de içeren askeri teçhizatı Kiev’e gönderme kararı aldı. Pentagon’un açıklamasında, son süreçteki Rus hava saldırılarının "Ukrayna’daki acımasız savaşı” gözler önüne serdiği, yeni yardımların bu saldırıları savuşturmaya yardımcı olacağı söylendi.

Açıklamada, Rusya’nın işgalinin başladığı 24 Şubat 2022’den bu yana ABD’nin Ukrayna’ya 26,7 milyar dolarlık destek verdiği hatırlatıldı.



Ramstein Hava Üssü'ndeki toplantıya 50'den fazla ülke katılıyor.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise, Batı'nın Ukrayna'ya ek tanklar yollamasının savaşın gidişatını değiştirmeyeceğini ve Ukrayna halkının sorunların yenilerine ekleyeceğini savundu.

Öte yandan, aralarında İngiltere ve Hollanda’nın da olduğu bir dizi ülke de Ukrayna'ya yeni yardım paketi sözü verdi.

Daha önce Estonya’daki bir askeri üste bir araya gelen 11 ülkenin temsilcileri ise Ukrayna’nın yeni bölgelerde hakimiyet kurması ve Rusya’nın ilerlemesinin durdurulması hedefiyle silah yardımlarını artırmaya karar vermişti.

İngiltere, Polonya, Letonya, Litvanya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Hollanda ve Slovakya, Kiev yönetimine daha çok destek sözü vermişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI