radyobir
radyobir

Libya'ya gönderilen Suriyeli gönüllü sayısı hızla arttı

Suriye muhalefetinden beş ve bölge ülkelerinden bir kaynağın verdiği bilgiye göre Rusya'nın Halife Haftar için savaşmaları için Libya'ya gönderdiği Suriyelilerin sayısı Mayıs ayında paralı askerlerin katılımıyla hızla arttı.

08 Haziran 2020 11:35 | Kategori: Dünya

Kaynakların verdiği bilgiye göre Rusya sadece Mayıs ayında yüzlerce Suriyeli'yi Türkiye'nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (GNA) karşı savaşmaları için Libya'ya gönderdi.

Suriye muhalefetinden iki üst düzey ve bölge ülkelerinden olan kaynağa göre, Rus paralı askerlerini çalıştıran Wagner Grubu Suriyelileri Rus ordusu gözetiminde işe aldı.

Wagner Grubu'ndan eski bir çalışan da, şirketin Suriyelileri Libya'ya ilk olarak 2019'da gönderdiğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı ve Wagner Reuters'ın sorularına cevap vermedi.

Merkezi bir otoritenin bulunmadığı Libya'da, ülkenin başkenti ve batı kesimine hakim olan Ulusal Mutabakat Hükümeti (GNA) ve doğuya hakim olan Haftar'a bağlı Libya Ulusal Ordusu (LNA) 2014 yılından bu yana birbirine üstünlük kurmaya çalışıyorlar.

Türkiye uluslararası tanınırlığı olan GNA'ya askeri destek veriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Şubat ayında Türkiye'nin hükümet güçlerini eğitmek için Libya'ya subayların yanı sıra Suriye Ulusal Ordusu'ndan savaşçı da gönderdiğini söylemişti.

Suriye'deki iç savaşta Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın başlıca destekçisi olan Rusya, bu savaşta Esad'ın muhalif kuvvetlere üstün gelmesini sağlamıştı. Uzmanlar Rusya'nın Doğu Akdeniz'deki nüfuzunu artırmak için Libya'daki savaşa müdahil olduğunu belirtiyorlar.

Rusya'nın yanı sıra Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri de Haftar'a bağlı LNA'ya destek veriyorlar. Bu iki ülke GNA'nın düşman olarak gördükleri Müslüman Kardeşler grubuyla bağlantılı olduğunu düşünüyorlar.

Türkiye ise bölgedeki çıkarları için geçen yıl deniz sınırları anlaşması yaptığı GNA'yı destekliyor.

SURİYE'Yİ ÇAĞRIŞTIRIYOR

Rusya ve Türkiye, tıpkı Suriye'deki iç savaşta olduğu gibi Libya'da da birbirleriyle savaşan iki ayrı tarafı destekliyor. Uzmanlar iki ülkenin askeri varlığı nedeniyle Libya'daki savaşın tırmanabileceği uyarısında bulunuyorlar.

University of Oklahoma'da Ortadoğu Çalışmaları Merkezi'nin başında bulunan Joshua Landis, "Hem Rusya hem de Türkiye Libya'daki silah gücünü ve askeri varlığını artırıyor. Avrupa ülkeleri ise bu gelişmelere hazırlıksız yakalandı. Rusya Türkiye'nin Libya'Ya Suriyeli savaşçıları göndermesini taklit etti ama karmaşık sonuçlar aldı" dedi.

Reuters tarafından Mayıs ayında görülen bir Birleşmiş Milletler raporuna göre Wagner Libya'ya 1,200 kişi konuşlandırdı. Rus devleti ise Libya'da askeri olduğu iddialarını reddediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ocak ayında Libya'da Wagner Grubu'na bağlı kişilerin çatışmalara katılıp katılmadığı sorusuna Libya'da Rus vatandaşı bulunuyorsa bile Rusya'yı temsil etmediklerini ve devletten para almadıkları cevabını vermişti.

LNA sözcüsü Suriyelilerin savaşmaları için saflarına katıldığı iddiasını yalanladı ve Suriyeli savaşçıların düşman saflarında savaştığını söyledi.

ABD'li yetkililer Moskova'nın Suriye'deki askeri ekipman ve savaşçılarını Libya'ya kaydırmak için Esad ile görüştüğünü 7 Mayıs'ta ifade etmişlerdi.

Suriye Enformasyon Bakanlığı sorulara yanıt vermedi.

Türkiye'den insansız hava aracı ve askeri danışman desteği alan GNA'nın savunma bakanı yardımcısı Saleh Namroush, "Libya'ya ülke dışından müdahale edilmesi" üzerine askeri destek aramaya başladıklarını belirtti.

Namroush, "Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya ve diğer ülkelerin yol açtığı büyük çaplı sivil ölümlerini ve yıkımı durdurmak için bize yardım etmek isteyen tek ülke Türkiye oldu" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI