radyobir
radyobir

Lübnan'da protestoculara ateş açıldı, 6 ölü!..

2020'de 250'den fazla kişinin öldüğü ve 7 binden fazla kişinin de yaralandığı Beyrut Limanı'ndaki patlama soruşturması, giderek büyüyen soruna dönüştü. Soruşturmayı siyasallaştırmakla suçladıkları yargıcı protesto etmek isteyen Hizbullah destekçilerine düzenlenen kanlı saldırıda çok sayıda kişi öldü ya da yaralandı.

14 Ekim 2021 14:33 | Kategori: Ortadoğu

Lübnan'ın devasa sorunlarını katmerleyen Ağustos 2020'deki Beyrut Limanı patlamasını soruşturan yargıca yönelik eleştiriler yeni bir siyasi kriz yaratırken, 'yargıcın soruşturmayı siyasallaştırmasını' protesto etmek için Adalet Sarayı'na yürüyen göstericilere ateş açıldı.

Beyrut'ta göstericilere keskin nişancılar tarafından ateş açıldığını açıklayan Lübnan ordusundan kaynaklar, ilkin en az 4 ölü, 12 yaralı olduğunu, kurbanlar içinden bir kadının evinde otururken kurşun isabet etmesi sonucu can verdiğini söyledi. Ardından Hizbullah'a yakın el Meyadin kanalı, en az 6 ölü, 60'dan fazla yaralı haberini geçti. Daha sonra İçişleri Bakanlığı, 6 kişinin öldüğünü doğruladı.

Protestoculara silahlı saldırı düzenleyenlerin peşine düştüğünü açıklayan Lübnan ordusu, Beyrut'ta silahlı kimi görürse ateş edeceği uyarısını yaptı.

Saldırı, Adalet Sarayı'na protestoya gidenlere Ayn el Remmaneh semtinde kavşaktan geçerken ateş açılmasıyla başladı. El Meyadin kanalına göre, binalardan birinde bulunan keskin nişancılar sokaktakilere ateş etmeyi sürdürdü. Koşarak kaçmaya ve güvenli bir yere saklanmaya çalışan insanların görüntüleri, sosyal medyada paylaşıldı.

Keskin nişancıların ateş açmasıyla çatışmalara sahne olan bölgenin yakınlarında en az 2 patlama meydana geldiği de belirtildi.

'Protestocuları başlarından vurdular'

Bugün kanlı saldırının ardından ortak açıklama yapan Şii partiler Hizbullah ile Emel, Beyrut'taki çatılardan keskin nişancılarla ateş açan silahlı grupların protestocuları başlarından hedef aldıklarını söyledi. Amacın ülkeyi çekişmeye sürüklemek olduğunu belirterek destekçilerine sükunet çağrısı yapan iki parti, orduyu da faillerin yakalanması için süratle müdahalede bulunmaya davet etti.

Lübnan İçişleri Bakanı Besam Mevlevi, Güvenlik Konseyi toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Hizbullah'ın gösterinin barışçıl olacağı konusunda kendilerine güvence verdiğini söyledi. Mevlevi, "Güvenlik Konseyi, kutsalların en kutsalı olan iç barışın muhafaza edilmesi gerektiğini vurguladı" dedi.

Saldırı öncesinde Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın soruşturmayı yürüten hakim Tarık el Bitar'ın görevden alınması talebi, güçlükle kurulan yeni hükümeti karıştırmıştı. Yargıcın ifade vermeye çağırdığı eski bakanların da görevden alınması talebiyle dava açması üzerine 250'den fazla kişinin öldüğü, 7 binden fazla kişinin yaralandığı, 300 bin kişinin evsiz kaldığı patlamayla ilgili soruşturma 2. kez askıya alınmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI