radyobir
radyobir

Manhattan'da gizli Gülen pazarlığı iddiası!..

Türkiye adına lobicilik faaliyeti yaptığı iddia edilen Michael Flynn'le ilgili yeni bir iddia gündeme geldi. Wall Street Journal gazetesi, Flynn'in Trump'ın kampanya danışmanlığını yaparken Türk bakanlarla bir araya gelerek Fethullah Gülen'in iadesini görüştüğünü yazdı.

25 Mart 2017 09:04 | Kategori: Dış Politika

WSJ, kaynak olarak bu görüşmelere katıldığı belirtilen eski CIA başkanı James Woolsey’i gösterdi. Gazeteye konuşan Woolsey, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında görüşmenin 19 Eylül’de gerçekleştiğini ve Fethullah Gülen’in Türkiye’ye götürülmesinin tartışıldığını söyledi.

Woolsey, Amerika’nın yasal iade süreci işletilmeden, Gülen’in çıkarılması için yapılması gerekenlerin konuşulduğu toplantıya sonradan dahil olduğunu belirtti. Eski CIA Başkanı, yasal olmayabilecek bir meselenin konuşulmasını şaşırtıcı bulduğunu da belirtti.

WSJ, yabancı lobi belgelerine dayanarak, görüşmenin Manhattan’daki bir otelde gerçekleştiğini ve toplantıya Enerji Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türkiye-ABD İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Ekim Alptekin’in katıldığını yazdı. Associated Press haber ajansına iki hafta önce konuşan Alptekin, görüşmeyi doğrulamıştı.

James Woolsey, fikrin Gülen’i gece yarısı gizlice kaçırmak olduğunu söyledi; ancak farazi ve ucu açık konuşmalarda gerçek yöntemlerin konuşulmadığını da vurguladı.

Eski CIA Başkanı, Intel Group’ta danışman olarak yer alacağınıı ancak konuşulanları duyduktan sonra alacağı ücreti de geri çevirdiğini söyledi. Woolsey, Başkan Yardımcısı Joe Biden üzerinden Obama yönetimini bilgilendirdiğini de açıkladı.

Yasadışı iade fikrini kimin gündeme getirdiği ve Michael Flynn’in nasıl bir sonuca vardığı ise bilinmiyor.

Michael Flynn’in sözcüsü Price Floyd ise haberi yalanladı ve "General Flynn ne yasadışı eylemleri ne de yargı dışı iade ile ilgili bir şey tartışmıştır” dedi. Joe Biden’ın sözcüsü de konu ile ilgili yorum yapmayacaklarını söyledi.

WSJ, Ekim Alptekin’den ve Berat Albayrak’ın sözcüsünden yanıt alamadıklarını yazdı. Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği ise, Türk yetkililerin Flynn’le görüşmesinden haberdar olduklarını ancak içeriği konusunda yorum yapacak yetkiye sahip olmadıklarını bildirdi.

Başkan Donald Trump’ın sadece 24 gün görevde kalan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in, geçen Kasım’daki ABD seçimlerinden hemen önce Türk hükümeti adına lobi çalışması yapmış olabileceği belirtiliyordu.

Amerika Adalet Bakanlığı’ndan gelen bilgilere göre Flynn, Ağustos-Kasım 2016 arasında yapmış olduğu 530 bin dolarlık lobi faaliyeti için bakanlığa çok sonradan kayıt yaptırdı.

Bilgilere göre Flynn, lobicilik faaliyeti yürütmek için Ekim Alptekin’e ait Hollanda merkezli Inovo BV şirketiyle bir anlaşma imzaladı. Ancak ne Alptekin, ne de Flynn, o dönem bu anlaşmaya dair ABD Adalet Bakanlığı’nı bilgilendirdi.

Associated Press haber ajansına konuşan işadamı Ekim Alptekin, Flynn’in Adalet Bakanlığı’nın baskısı üzerine kayıt yaptırdığını, ancak bunu yapması gerekmediğini düşündüğünü söyledi. Alptekin, Flynn’in ABD Adalet Bakanlığı’na kayıt yaptırmasına gerek görmediğini belirtti.

Adalet Bakanlığı’na sunulan yeni belgelere göre Flynn’in şirketi Ağustos ayında Türkiye bağlantılı lobi işini aldı. Belgelere göre Flynn’in şirketi Alptekin tarafından Türk yetkililerle görüşmek üzere Eylül ayında New York’a davet edildi.

AP ajansına konuşan Alptekin, Flynn ile iki yetkili arasında görüşme ayarladığını kabul etmişti. Belgelerde yetkililerin Türk Dışişleri ve Enerji Bakanları olduğu da gündeme gelmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI