radyobir
radyobir

Meksika'nın geleneksel Turp Festivali

Meksika'nın Oaxaca eyaletinde Noel yaklaşırken zanaatkarlar ve amatörler en güzel kırmızı turp oymalarını yapmak için yarışır.

24 Aralık 2015 14:54 | Kategori: Dünya

Cadılar bayramında balkabağı oymaları meşhurdur. Meksika’nın Oaxaca eyalatinde ise Noel öncesi kırmızı turp oymaları.

Turp Festivali olarak bilinen bu etkinliğin geçmişi yüz yıldan öncesine dayanır. Noel pazarına müşteri çekmek için satıcılar kırmızı turpları oyarak ilginç desenlerle donatır tezgahlarını.

1897’de eyalet valisi 23 Aralık’ı resmi Turp Festivali olarak ilan eder. Bugün de bu gelenek sürdürülüyor.

18 Aralık’ta toplanan turplar birkaç günde oyulur ve festival günü kent meydanında sergilenir.

Turp oymalarını görmek için genç yaşlı sıraya girmiş insanların oluşturduğu kuyruk akşam üzeri kilometrelerce uzunluğa ulaşmıştır artık.


Oymalarda en çok işlenen konular arasında İsa’nın doğuşu, Mayalara özgü simgeler, bölgedeki yılan ve timsah gibi vahşi yaşam örnekleri ve çeşitli yapılar vardır. En güzel oymayı yapan kişiye 12 bin pesoluk para ödülü verilir.

Turplar birkaç saat dışarıda kaldığında kenarları sararmaya başlar. Fakat meydandaki şenlikler birkaç gün daha devam eder. Noel günü ise havai fişek gösterileri yapılır ve geleneksel Noel yemeği yenir.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI