radyobir
radyobir

Merkez Bankası'nda esrarengiz para!..

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, kaynağı belirsiz para girişini ifade eden net hata noksan kaleminin 14-16 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Ortadoğu, Balkanlar, Kuzey Afrika hepsinden kalıcı olarak para geliyor. Parasını güvence altına almak için Yunanistan'dan, Ermenistan'dan bile Türkiye'ye para geliyor" dedi.

08 Nisan 2015 09:32 | Güncelleme :08 Nisan 2015 19:01 | Kategori: Ekonomi

Merkez Bankası bilançosundaki net hata noksan kalemiyle ilgili açıklamalarda bulunan Canikli, "En son rakamı bilmiyorum ama geçen yıl bu miktar 14-16 milyar dolardı” bilgisini verdi. "Gizemli para” olarak bilinen net hata noksan kalemindeki paranın Türkiye’nin etrafındaki ülkelerden geldiğini kaydeden Bakan Canikli, "Hemen hemen bütün ülkeler Türkiye’yi güvenli liman olarak görüyor” dedi. Ekonomik kriz yaşayan Yunanistan’dan bile Türkiye’ye para girişi olduğunu belirten Canikli, net hata noksanla ilgili Hürriyet’e şunları söyledi:

PARA BİR YERE GİTMİYOR

"Ev almak için ona benzer şeyler için Yunanistan’dan bile geliyor. Yanlış bir dış politika izlenseydi Türkiye cazibe merkezi olur muydu? Türkiye böyle olmaya devam eder miydi? Bir ülkenin ekonomisinde en ufak bir sıkıntı olsa para akmaz. Bölgemizde para nereye gidiyor? Hiçbir yere gitmiyor Türkiye’ye geliyor. Kolombiya gibi uzak ülkelerden buraya gelmez para komşumuzdan gelir. Hepsi buraya geliyor. Bütün Ortadoğu, Balkanlar, Kuzey Afrika hepsinden geliyor, Ermenistan’dan bile geliyor. Bu para kalıcı olarak geliyor. Portföy yatırımı değil bunlar, yabancılar yatırım için parasını güvence altında hissetiği için getiriyor. Faiz geliri elde etmek istediği için getirmiyor. Portföy yatırımıyla cari açığın finanse edilmesi sağlıklı bir yöntem değil. Bunun azalması gerekir. Doğrudan yatırımın beklentisi kar etmektir. İstihdam kapasitesi oluşturuyoruz, ancak yetmiyor. Dolayısıyla Türkiye’nin daha çok üretmesi gerekiyor.”

TARİHİ REKOR KIRILDI

CHP’nin 2014 yılında açıkladığı Ekonomi Raporu’nda ödemeler dengesinin finansmanında asıl dikkat çekici gelişmenin kaynağı belli olmayan para hareketlerinde yaşandığı belirtilmişti. Raporda, 2014 yılının mart ayında Türkiye’ye 2,4 milyar dolar kaynağı belirli olmayan para girdiği belirtilerek, "Son 12 ayda Türkiye’ye kaynağı belirli olmayan para girişi 12. milyar dolara ulaştı. Bu tüm cumhuriyet tarihinin rekoru. Resmi finansman hesaplarından para girişinin durduğu bir dönemde kaynağı belirli olmayan para girişindeki rekorlar, oldukça manidar” tespiti yapılmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI