radyobir
radyobir

Metroda patlama!.. 11 ölü!..

Terör bu kez Rusya'nın ikinci büyük kenti St.Petersburg'da sivilleri hedef aldı. Rus yetkililer, en az 11 kişinin öldüğünü, 40 kişinin de yaralandığını açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Putin, olay anında St. Petersburg'da Belarus lideri ile görüşüyordu. Rusya Soruşturma Komitesi Sözcüsü Svetlana Petrenko, St. Petersburg metrosundaki patlamanın iki istasyon arasında gerçekleştiğini ve makinistin treni durdurmayarak doğru bir karar aldığını söyledi.

04 Nisan 2017 06:29 | Güncelleme :04 Nisan 2017 06:58 | Kategori: Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de memleketi olan ülkenin ikinci büyük kenti St. Petersburg’da metro istasyonunda dün meydana gelen patlamada en az 11 kişi hayatını kaybetti, 40 kişi yaralandı. Rusya Başsavcılığı, olayın bir terör saldırısı olduğunu açıkladı. Patlamanın, trenin Sennaya Ploşad istasyonundan Tehnologiçeskaya Institu istasyonuna vardığı an gerçekleştiği ifade edildi.

PUTİN KENTTEYDİ

Ne olduğu tespit edilemeyen, şarapnel dolu bir cismin infilak ettiği belirtilirken, bunun trenin istasyona vardığı an olması saldırganların can kaybını artırma niyeti olarak değerlendirildi. Metronun içinden patlamış tren kapıları ve yerde yatan insanların görüntüleri geldi. Saldırı Rusya lideri Vladimir Putin’in de St. Petersburg şehrinde bulunduğu sırada meydana geldi. TV ve radyo haberlerinde Putin’in patlama noktasından 20 km uzakta bulunduğu belirtildi.



MOSKOVA’YA GÖZDAĞI MI

Putin, saldırılar sırasında Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko ile görüşme halindeydi. Bu, eylemin Putin’e gözdağı verme amacı taşıdığı yönünde yorumlara neden oldu. Medyada, "Bu eylemi kim yaptıysa Rusya yönetimine gözdağı vermek istediği ortada. Bombalar patladığı sırada Putin, Strelna Sarayı’nda komşu ülke Belarus lideri Lukaşenko ile görüşmeler yapıyordu. Şüphesiz zamanlama çok enteresan” yorumları yapıldı.

TÜRKİYE’DEN TAZİYE MESAJI

Patlamanın iki istasyon arasında olması iki patlama olduğu yönünde haberlere neden oldu. Görgü tanıkları iki patlama duyduklarını söylerken, ikinci sesin Rus polisi tarafından yapılan kontrollü bir patlamadan kaynaklandığı iddiaları da ortaya atıldı. Putin, "Patlamayla ilgili dakika dakika bilgi alıyorum. Terör dahil tüm olasılıkları değerlendiriyoruz. Hayatını kaybeden vatandaşlarımın yakınlarına başsağlığı diliyorum” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım,  terör saldırısıyla ilgili olarak Rusya Başbakanı Medvedev’e mesaj göndererek hayatını kaybedenler için başsağlığı ve yaralılar için de acil şifalar diledi.

TERÖR RUSYA İÇİN YENİ DEĞİL

Metro saldırısından sonra kentte güvenlik önlemleri arttırıldı. Rusya’nın Volgograd kentinde 2013’te bir tren istasyonu ve bir troleybüse bombalı saldırı yapılmış, 34 kişi hayatını kaybetmişti. Eylemi Kafkas Emirliği adlı örgüte bağlı Dağıstan merkezli cihatçı bir grup üstlenmişti. Kafkas Emirliği, 2011’de 37 kişinin öldüğü Moskova’daki Domodedovo Havalimanı’na yönelik intihar saldırısını da üstlenmişti.



İŞTE ŞÜPHELİ ÖRGÜTLER

- Rusya’nın Suriye müdahalesi nedeniyle akla ilk gelen örgüt DEAŞ. Terör örgütü DEAŞ, geçen iki yıl boyunca defalarca Putin’e tehdit mesajları göndererek  "Gelip evinizde sizi vuracağız” diyordu.

- Çeçenistan kökenli radikal Vahabi militanlar. Bu gruplar Suriye’de terör örgütü El Kaide’nin uzantısı El Nusra ile birlikte hareket ediyor. Rusya, DEAŞ’ın yanısıra El Nusracıları ve diğer muhalifleri de hedef alıyordu.

- Ukrayna’nın doğu illerindeki ayrılıkçıların Moskova tarafından desteklendiği için Ukrayna milliyetçileri defalarca Putin’i terörle tehdit etmişti.

'MAKİNİST DAHA ÇOK ÖLÜMÜN ÖNÜNE GEÇTİ'

Rusya Soruşturma Komitesi Sözcüsü Svetlana Petrenko, St. Petersburg metrosundaki patlamanın iki istasyon arasında gerçekleştiğini ve makinistin treni durdurmayarak doğru bir karar aldığını söyledi. Petrenko, St. Petersburg'da gazetecilere yaptığı açıklamada, soruşturmada elde edilen ilk bilgileri paylaştı. Vagona yerleştirilen bombanın tren Sennaya Meydanı ile Teknoloji Enstitüsü arasında hareket halindeyken patladığını aktaran Petrenko, "Makinist treni durdurmayarak doğru bir karar aldı. Trenin istasyona kadar ilerlemesi tahliyeyi kolaylaştırarak, ölü sayısının artmasını engelledi." dedi.








Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI