radyobir
radyobir

MHP - AK Parti ittifakı için formül bulundu

Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde AK Parti ile MHP'nin ittifak yapması için gerekli formülün bulunduğu iddia edildi. Kurmayların, iki partinin kendi kalelerinde güçlü adayla, diğer partinin 'düşük profilli' adayla seçime girmesi formülü üzerinde durduğu ileri sürüldü.

19 Eylül 2018 08:18 | Kategori:

AK Parti'nin başlattığı saha çalışmasında MHP'yle yerelde ittifaka tabanın da sıcak baktığı sonucunun çıktığına dikkat çekilirken, her iki parti arasında olası ittifakta, 24 Haziran seçimlerinde olduğu gibi yerel seçimlerde de kendi adayını çıkarma eğilimi ağır basıyor.
MHP cephesindeyse, 24 Haziran seçimlerinde de ittifakın parti tüzel kişiliklerini koruyarak yapıldığının altı çiziliyor.

Ancak anayasal zorunluluktan dolayı iki parti, 24 Haziran'da olduğu gibi yerel seçimlerde 'pusulada birliktelik' kuramıyor. Bu nedenle yerelde ittifakın MHP'nin belirlediği gibi ‘protokolde birliktelik' esasıyla gerçekleştirilebileceği değerlendiriliyor.

MHP'nin Ankara, İstanbul ve İzmir'de AK Parti adayına vereceği desteğe karşı, AK Parti'nin de MHP'ye Mersin, Adana ve Manisa'da aynı ölçüde destek vereceği belirtiliyor.

MHP'deyse olası ittifakta, kayyum atanan HDP'li 102 belediyenin de Cumhur İttifakı'na geçmesi için o bölgede AK Parti'nin desteklenmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Buna göre, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, HDP'nin elinde bulundurduğu belediyelerin çoğunda MHP, AK Parti'ye destek verecek. AK Parti'nin de 24 Haziran seçimlerinde MHP'nin oyunu artırdığı illerde MHP'ye destek çıkacağı belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre, MHP'nin destekleneceği illerde AK Parti'nin, önde oldukları illerde MHP'nin ‘düşük profilli aday' çıkarması üzerinde tartışılabileceği kaydediliyor. İki parti arasındaki çalışmaları MHP 'den Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, AKP'den de Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki'nin yürüteceği biliniyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI