radyobir
radyobir

Miçotakis: "Provokasyonlar durursa görüşmeler başlar"

Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan gerilimle ilgili olarak karşılıklı açıklamalar sürüyor.

05 Eylül 2020 09:28 | Kategori: Dış Politika

Son olarak Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Türkiye provokasyonlarına son verirse görüşmeler başlar" açıklamasını yaptı.

Miçotakis, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dışişleri Komisyonu Ofisi Direktörü Yang Jiechi ile görüşmesi sonrası konuştu.

Miçoktakis "Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'deki kara suları hudutlarını uluslararası hukuk kapsamında görüşmeye hazırız ama bunu tehdit altında yapmayacağız. Tehditleri sonlandırın ki görüşmeler başlasın" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise daha erken saatlerdeki açıklamasında NATO ve Avrupa Birliği'nin (AB) görüşme tekliflerini Yunanistan'ın reddettiğini söylemişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün yaptığı açıklama ile Doğu Akdeniz gerilimine ilişkin iki ülkenin NATO bünyesinde masaya oturmayı kabul ettiğini açıklamıştı.

Stoltenberg görüşmeler için, "Yunanistan ve Türkiye değerli müteffiklerimizdir. NATO da güvenliğimiz konusundaki tüm unsurlar için önemli bir görüşme platformudur" açıklamasını yaparken, görüşmenin amacının Doğu Akdeniz'deki olay ve kaza riskini azaltma ve askeri gerilimi düşürme olduğunu belirtmişti.

'Türkiye tehdit politikasından vazgeçmeli'

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis bugünkü açıklamasında "Türkiye herhangi bir diyaloğa başlamadan önce tehdit politikasından vazgeçmeli." dedi.

Miçotakis, Türkiye'yi bölgesel güvenliği tehlikeye atarak bölgenin coğrafyasını değiştirmekle de suçladı.

Daha önce Amerikan CNN kanalına verdiği mülakatta söylediğini tekrarlayan Yunan lider, Türkiye'nin provokasyonlarına son vermesi gerektiğini ifade etti.

İki ülke arasındaki diyalogun, krizin Türkiye'nin savaş gemileri ve araştırma gemisi ile Yunanistan Münhsısr Ekonomik Bölgesi'nde tırmandırılmadığı sürece olamayacağını söyleyen Miçotakis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın konuya ilişkin bugün BM Genel Sekrteri Antonio Guterres ile görüşeceğini aktardı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI