radyobir
radyobir

Modern yazlıklarda antik sobalar

Eskiden evlerinde lüks şömineler kuran zengin kent dışı malikanelerin sahipleri, şöminelerin yerine başka şey bulmuşa benziyor. Bunlar, soba çinisiyle süslü sobalar.

13 Ekim 2014 12:16 | Kategori:

Moskovalı ressam Olga Veresk, böyle sobaları eski teknolojilere göre süsleyen şirket kurdu.
Olga Veresk’in kurduğu şirket tarafından yapılan sobaları garip kuşlar, çiçekler, efsanevi hayvanlar süslüyor. Fakat ünlü tabloların kopyaları da yapılıyor. Örneğin çok kaprisli müşterilerden biri sobanın Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa resmi ile süslenmesini sipariş etti. Elbette ki bu bir istisnadır.
Çinilerdeki boyalar çok renkli olanlarından beyaz-mavi, beyaz-kahve rengi, beyaz-altına kadar değişiyor.
Bir sobanın çiniyle kaplanması 5 bin dolara mal oluyor. Olga Veresk, söz konusunun birkaç ressamın emeği ise, fiyatın 20-40 bin dolara çıktığını söylüyor. Veresk çalışmanın taneyle yapılan, elit bir iş, sanat eseri olduğunu anlatıyor. Buna benzer süslü sobalar, örneğin 1682-1725 yılları arasında ülkeyi yöneten İmparator Birinci Petro’nun kraliyet sarayını, soyluların ve zengin tüccarların evlerini süslüyordu.
Teknolojiler ta 17-19 yüzyıllara çıkıyor. İşkadını, sobaları odun yakarak ısıtmadıklarını, kil kazımadıklarını, bazı meraklılar gibi alevin rengine bakarak dereceyi izlemediklerini açıklıyor. Fakat geri kalan şeyleri elle yaptıklarına işaret ediyor. Üretime 15 kişi katılıyor. Kilin yoğrulması, biçimlendirilmesi, çinilenmesi, resim yapılması, işte çini üretiminin başlıca aşamalarıdır.
Çinilerdeki resimleri şirket müze nümunelerinden alıyor, kendisi uyduruyor. Olga Veresk, bazen eski Rus ve Avrupa kitaplarını süsleyen resimlerden esinlendiklerini anlatıyor. Böyle teknolojilerin egzotik ve müze enderleri haline geldiğini söylüyor. İşkadını gülerek rehberli turlar yapmanın tam zamanı olduğuna işaret ediyor.
Şirketin ortalama müşterisi büyük işadamı veya politikacı, Moskova dolaylarındaki büyük bir villanın sahibi. Şirket hakkında enformasyonu bir kaide olarak soba çinisi meraklıları olan tanıdıklarından öğreniyor.
Sobalar ve şömineler şirketin başlıca malı, fakat hatıralık eşya, kapkacak ve çeşitli öte beri. Kurulmakta olan katedrallerin ikonostazları işletmenin yeni yönü. Öyle görünüyor ki, işkadını eski Rus zanaatı için güvenilir bir ödeme nişi buldu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI