radyobir
radyobir

Mueller raporu açıklandı, şimdi ne olacak?..

Özel yetkili savcı Robert Mueller'ın Rusya'nın 2016 başkanlık seçimlerine müdahale ettiğine yönelik 22 ay süren soruşturmanın ardından hazırladığı 448 sayfalık rapor kamuoyuyla paylaşıldı.

19 Nisan 2019 13:30 | Kategori: ABD

Mueller soruşturmada Trump’ın seçim kampanyası ekibinin Rusya'yla bir komploya karıştığına ilişkin delil bulamadı ancak Trump’ın adaleti engelleme suçunu işleyip işlemediği konusunda bir sonuca varmadı.

ABD Adalet Bakanı William Barr Trump’ın bu suçu işlemediği sonucuna varmıştı ancak Mueller’ın raporu Trump’ın içinde olduğu ve adaletin engellenmesi suçunun işlenip işlenmediğini değerlendirmişti.

Trump’ı seçildiğinden bu yana zorda bırakan Rusya soruşturması konusunda 2020 başkanlık seçimine giden yolda bundan sonrasında yaşanacak olası gelişmeler:

2020 seçimleri

Trump çok sayıda Cumhuriyetçi'nin FBI’ın kendisini görevden etme çabası olarak gördüğü Mueller soruşturmasını seçim kampanyasında kullanmaya çalışabilir. Soruşturmayı demokratik olarak seçilmiş bir başkanı görevden alma amacını taşıyan bir cadı avı olarak nitelemesi seçmenlerinin kendisini ikinci dönem için de destek vermesi konusunda etkili olabilir.

Demokrat Parti’nin başkan aday adayları halihazırda kutuplaşmış Amerika’yı daha da bölen Mueller soruşturması konusuna bugüne kadar pek girmemeyi tercih etti. Bu aşamada asıl soru raporun açıklanmasının Demokrat adayları bu konuda yorum yapmaya zorlayıp zorlamayacağı. Ancak böyle bir durum da aday adaylarını Trump’la muhtemelen kaybedecekleri bir Twitter savaşına girmeye zorlayabilir.

Anketlere göre seçmenler Rusya soruşturmasından ziyade ekonomi ile ilgili konularla ilgileniyor. Bu durum özellikle ılımlı seçmenin egemen olduğu ve mücadelenin çetin geçtiği bazı bölgelerde rapor vesilesiyle siyasi avantaj peşinde olan Demokrat aday adaylarını da zorda bırakabilir.

New York Güney Bölgesi Savcılığı

New York Güney Bölgesi’ndeki federal savcılar, Trump’ın ilişkisinin olduğu iddia edilen kadınlara yapılan ödemeler sebebiyle 3 yıl hapis cezası ile karşı karşıya olan Trump’ın eski şahsi avukatı Michael Cohen’e göre, Trump’ın şirket uygulamaları ve finans işlerine yönelik inceleme yürütüyor.

Savcıların Mueller’a kıyasla daha geniş bir soruşturma serbestisi bulunuyor ve bu savcılar kendisinden bağımsız olarak hareket ediyor. O nedenle New York’taki federal savcılar tarafından hazırlanacak yeni iddianameler Mueller raporunu gölgede bırakabilir.

Trump için azil süreci başlar mı?

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar'ın Trump’ın azledilmesine yönelik süreci başlatmaları ihtimali Adalet Bakanı William Barr’ın Mueller’ın Rusya ile bir gizli anlaşmaya ilişkin delil bulunmadığını açıklamasının ardından azalmıştı.

Ancak Mueller’ın raporunda ortaya çıkan yeni ayrıntılar ABD siyasi tarihinde sadece 3 kez başlatılmış olan azledilme sürecinin başlatılmasına yönelik tartışmayı alevlendirebilir.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi raporun açıklanmasından haftalar öncesinde yaptığı açıklamada Trump için azledilme sürecinin başlatılmasının toplumu böleceği uyarısında bulunmuştu. Cumhuriyetçiler'in de buna sıcak bakmayacakları düşünüldüğünde, Cumhuriyetçiler'in fikrini rapor değiştirmediği sürece, böyle bir çabanın Senato engeline takılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Redaksiyon tepkisi

Çok sayıda Demokrat Mueller raporunun tamamının redakte edilmeden açıklanmasını talep ediyor. Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu raporun tamamının redakte edilmemiş halinin açıklanması için celpname çıkarabilir.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu Rusya soruşturmasının raporunu bizzat raporu hazırlayan özel yetkili savcı Robert Mueller’ın kendisinden dinlemek üzere ifadeye çağırmak için harekete geçti.

Adalet Bakanı William Barr Mueller’ın ifade vermesinin sorun teşkil etmeyeceği mesajını verdi. William Barr 2 Mayıs’ta Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu’nda ifade verecek. Demokratlar'ın bu oturumda Mueller’ın bulguları üzerine gideceği, Cumhuriyetçiler'in de muhtemelen Mueller raporu bulgularının Trump’ı akladığını söyleyerek Başkan’ı savunması bekleniyor.

Kongre’deki diğer soruşturmalar

Cumhuriyetçiler'in çoğunlukta olduğu Senato İstihbarat Komisyonu, Rusya’nın 2016 seçimlerindeki rolüne ilişkin kendi derinlikli soruşturmasının bulgularını henüz açıklamış değil. Bu bulgular bu yıl sonuna doğru açıklanabilir.

Bu sırada Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Demokratlar burada çoğunlukta olduğu için kendi soruşturmasını hızlandırıyor. Temsilciler Meclisi’nin İstihbarat, Dışişleri ve Denetim Komisyonları Trump’ın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmelere ilişkin belgeleri talep ediyor. Temsilciler Meclisi’nin Denetim Komisyonu aynı zamanda Trump’ın damadı Jared Kushner ve diğer isimlere güvenlik yetkisi verilmesi konusunu da incelemeye almış durumda.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI