radyobir
radyobir

Muhalefetten hükümete sığınmacı eleştirisi

Yunanistan'da ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA), Meriç sınırı boyunca mültecilere uygulanan şiddet nedeniyle hükümete tepki gösterdi.

07 Mart 2020 09:56 | Kategori: Yaşam

Midilli adasında bir basın toplantısı düzenleyen SYRIZA'lı bazı eski bakanlar ve eski Yunanistan Parlamentosu Başkanı Nikos Voutsis, Meriç sınırına giden paramiliter güçlerin sığınmacılara karşı "terör estirmelerinden" Yunan hükümetinin sorumlu olduğunu söyledi.

Nikos Voutsis, "Miçotakis hükümeti, yasa dışı bir caydırma stratejisi uygulamaktadır. Yunan hükümeti, önemli bir kriz sırasında kontrolü tamamen elinden kaçırmıştır" dedi

"AB'nin mülteci politikasının da bugün yaşananlarda rolü var" diyen Voutsis sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yunan güvenlik makamlarıyla yakından uzaktan ilgisi olmayan paramiliter ve yasa dışı örgütlerin, sınır bölgelerinde yoğun ve yasa dışı şekilde faaliyetler gösteriyor. Bu örgütlerin demokrasiyi ve yasal düzeni tehdit etmeye başlamasıyla durum çok daha kötü hale gelebilir."

SYRIZA siyasi büro üyesi Panos Lambrou de Yunan hükümetini, "uluslararası hukuk kurallarını ve Cenevre Sözleşmelerini ihlal etmekle, paramiliter güçlere meydanı boş bırakmakla" suçladı

Yunan polisi sınırı geçenleri 'tespit edip tutuklamak için' mavi renkli tazyikli su sıkıyor

Türkiye ile Yunanistan arasındaki Meriç sınırında Avrupa'ya geçmeye çalışan mülteciler, Yunan sınır muhafızları tarafından tazyikli suyla engellenmişti.

Kastanies Sınır Kapısı'na getirilen Yunan polis araçlarının sınırı zorlayan mültecileri püskürtmek için kullandığı tazyikli suya ara ara mavi renk karıştığı görülmüştü. Renkli su kullanılmasına gerekçe olarak sınırı geçmeye başaranların "anında tespit edilmesi ve tutuklanması" olduğu belirtiliyor.

Atina yönetimi, "sınırların ne pahasına olursa olsun korunacağını" söylüyor.

Yunan makamları, son 24 saat içinde 2 bin 900 mültecinin sınırı geçmesinin önlendiği ve sınırını geçmeyi başaran 24 mültecinin gözaltına alındığını açıkladı.

Aynı açıklamaya göre son bir hafta içinde toplam 39 bin sınır geçme teşebbüsünün önlendiği ve sınırı geçerek gözaltına alınanların sayısının 254 olduğu belirtildi.

'Bir çok kişi İstanbul'a geri dönmeye başladı' iddiası

Sınırın Türkiye tarafında canlı yayınlar yapan Yunan televizyon muhabirleri ise sınır bölgesinde toplanan mültecilerin cep telefonlarına "İstanbul'a dönmek isteyenlere otobüsler tahsis edildiği" mesajları geldiğini ve bir çok mültecinin İstanbul'a geri dönmeye başladığını öne sürdüler.

Yunan basının bir bölümü gerek sınır bölgesine gerek Yunan adalarına "bir çok silahlı milliyetçi gurupların geldiğini ve sınırı geçmeye çalışanlara silahlarıyla terör estirdiklerini" iddialarına yer veriyor.

Eski Yunanistan Genelkurmay Başkanı Evangelos Apostolakis, bir televizyon kanalının programında konuşurken bu haberlere değindi ve "Sınırları koruma bahanesiyle üstlerine vazife edinen bazı silahlı gurupların toplanması gerekir" dedi.



AB'den Türkiye'ye suçlama: Göçmenler ve mülteciler siyasi amaçlar için kullanılıyor

Öte yandan Hırvatistan başkenti Zagreb'de olağanüstü bir toplantıda bir araya gelen Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Türkiye'yi, göçmenleri ve mültecileri "siyasi amaçlar için kullanmakla" suçladı.

AB Dışişleri Bakanları, Türkiye-Yunanistan sınırındaki mevcut durumun kabul edilemez olduğunu, sınırdan yasa dışı geçişlere tolerans gösterilmeyeceğini belirtti.

AB Dış Politika ve Güvenlik İşleri Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell ise bununla birlikte Türkiye'nin yaklaşık 4 milyon Suriyeli göçmeni ve mülteciyi ağırlayarak büyük bir yük üstlendiğini de kabul ettiklerini söyledi.

'Yunan adalarında ve Meriç'teki ırkçı saldırıları kınıyoruz'

Faaliyetlerini Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin ve Yunanistan Ulusal İnsan Hakları Komisyonu'nun koordine ettiği The Racist Violence Recording Network (Irkçı Şiddeti Kayıt Ağı) adlı kuruluş, son dönemde Yunan adalarında ve Meriç'te mültecilere, sığınmacılara ve insani yardım kuruluşu çalışanlarına yönelik ırkçı saldırıları kınadı.

Yapılan açıklamada, Yunan yetkililerden gerekıli güvenlik önlemlerini almaları istendi.

Af Örgütü: Yunanistan insanlık dışı tedbirler alıyor

Londra merkezli insan hakları kuruluşu Amnesty International'dan (Uluslararası Af Örgütü) yapılan açıklamada da Yunanistan'ın ülkeye girmeye çalışan mültecilere karşı "insanlık dışı tedbirler aldığı" belirtildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI