radyobir
radyobir

Muhalif gazeteciyi almak için uçağı sahte ihbarla indirdiler

Belaruslu yetkililer sahte bir bomba ihbarı yaparak içinde muhalif bir gazetecinin olduğu yolcu uçağını savaş uçağı nezaretinde zorla Minsk'e indirdi. 26 yaşındaki gazeteci Roman Protasevich gözaltına alındı.

24 Mayıs 2021 09:18 | Güncelleme :24 Mayıs 2021 11:28 | Kategori: Avrupa

Bazı Avrupa Birliği (AB) liderleri Atina'dan Litvanya'ya gitmekte olan Ryanair'e ait uçağın Pazar günü savaş uçağı eşliğinde Minsk'e iniş yapmaya zorlanmasını uçak kaçırma olarak nitelendirdi.

Protasevich geçen yıl Belarus'ta seçimlerin ardından Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko'ya karşı başlayan kitlesel protestolarda yabancı basın kuruluşlarının görüntü almakta zorlandığı bir dönemde Telegram uygulaması üzerinden yayın yapan Polonya merkezli NEXTA haber sitesinde çalışıyordu.

Şu anda Belamova adı verilen başka bir Telegram kanalı için çalışan Protasevich hakkında Belarus'ta tutuklama kararı bulunurken kendisi kitlesel protesto eylemleri düzenlemek ve halkı kışkırtmakla suçlanıyor. Protasevich bu iddiaları reddediyor.

Avrupalı yetkililer Belarus'a karşı yeni yaptırımlar başlatma tehdidinde bulunurken ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken uçağın zorla indirilmesi ve içindeki kişinin tutuklanmasını "şok edici bir gelişme" olarak niteleyerek Protasevich'in hemen serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Blinken, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin "müttefikleriyle atılacak adımlar için işbirliği içerisinde" olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Protasevich'in serbest bırakılması çağrısında bulunurken "Ryanair uçağını kaçıranlar hakkında cezai işlem yapılması" gerektiğini söyledi. Von der Leyen AB liderlerinin bugün Brüksel'de yapacakları toplantıda nasıl adımlar atacaklarını görüşeceklerini ekledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Twitter üzerinden yaptığı açıklamada olayı son derece ciddi ve tehlikeli olarak nitelerken bu konuda uluslararası bir soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi.

İngiltere Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Tom Tugendhat "Belarus üzerinden uçuş yapmayı sonlandırmalıyız. Bu uçak ve insan kaçırmakla birlikte aynı zamanda da bir hava korsancılığı durumu" dedi.

Tugendhat, "Yapmamız gereken diğer şey ise Lukashenko rejimine karşı çok sert yaptırımlar getirmek... Tugendhat "Bu iki NATO ülkesi ve AB üyesi arasında yapılan bir uçuştu. Bu bir savaş nedeni değilse bile buna çok yakın bir adım" dedi.

AB'nin dış politikadan sorumlu yetkilisi Josep Borell bugün yaptığı açıklamada "Bu cebri uygulamayı gerçekleştiren Belaruslu yetkililer uçak içerisindeki yolcuların ve mürettebatın can güvenliğini tehlikeye atmıştır" dedi.

Borell "Bu olayla ilgili uluslararası havacılık kurallarının ihlal edilip edilmediğine yönelik uluslararası bir soruşturma açılması gerekiyor" dedi.

Litvanya'nın Vilnius kentinde bulunan bir üniversite, Protasevich ile birlikte seyahat eden 23 yaşındaki Sofia Sapega isimli öğrencilerinin de gözaltına alındığını açıklarken öğrencilerinin serbest bırakılması için çağrıda bulundu.

Üniversite sözcüsü Reuters'a yaptığı açıklamada Sapega'nın da gözaltına alındığının ailesi tarafından doğrulandığını söyledi.

Sözcü Sapega ve Protasevich'in Yunanistan'da birlikte yaptıkları tatilden döndüklerini söyledi.

RIA haber ajansında yer alan haberde Belarus Ulaştırma Bakanlığı'nın konu ile ilgili soruşturma başlattığı ve sonuçların en kısa zamanda yayımlanacağı ifade edildi.

"DEVLET DESTEKLİ HAVA KORSANLIĞI"

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney RTE radyosuna yaptığı açıklamada, "Bu devlet destekli bir hava korsanlığı operasyonu" dedi.

RIA haber ajansında yer alan haberde Belarus Devlet Havacılık Kurumu'nun trafik kontrolörlerinin beklenmedik bir şekilde Minsk'e yönlendirilen Ryanair'e ait uçağın mürettabatına "tavsiyelerde" bulunduğu ancak tehdit ederek iniş yapmaya zorlamadıklarını açıkladığı bilgisi yer aldı.

Ryanair CEO'su Michael O'Leary, "Bu devlet destekli bir uçak kaçırma olayı... devlet destekli korsanlık" dedi.

O'Leary "Öyle görülüyor ki niyetleri bir gazeteci va birlikte seyahat ettiği kişiyi uçaktan indirmeyi amaçlıyorlarmış. Uçakta KGB ajanlarının da bulunduğuna inanıyoruz" dedi.

O'Leary uçaktan 5 ya da 6 yolcunun indiğini, ancak sadece birinin tutuklandığını ifade ederek, "Bu da bu yolcuların gizli servis çalışanları olabileceği anlamına geliyor" dedi.

RIA haber ajansının haberinde Belarus Dışişleri Bakanlığı'nın soruşturma açılması durumunda uzmanların konuyu araştırmasına izin vereceğini ve gerekli verileri sağlayacağını açıkladığı bilgisi yer aldı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI