radyobir
radyobir

Muhalif lider Musevi'den "idamlara son verin" çağrısı

İran'da ev hapsinde tutulan muhalif lider Mir Hüseyin Musevi, Mahsa Emini gösterilerinde gözaltına alınanların idam edilmesine tepki gösterdi.

09 Aralık 2022 07:49 | Kategori: Ortadoğu

İran'da reformistlere yakınlığıyla bilinen Kaleme Telegram sitesi, ev hapsindeki muhalif lider Musevi'nin Tahran yönetimine hitaben kaleme aldığı mesajını yayımladı.

Musevi, "Bu tür perde arkası ve siyasallaştırılmış idamlara son verin. Milletin haklarına saygı gösterin ve gençleri tahkir etmekten vazgeçin. Sizin göreviniz vatandaşın canını korumaktı, canını almak değil." ifadelerini kullandı.

Halka yönelik baskıların iktidarın ömrünü uzatmayacağına işaret eden Musevi, "Halkın özgürlük ve kaderini belirlemeye yönelik egemenlik hareketini ne kurşunlar, ne makineli tüfekler, ne de darağacı durdurabilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

İran yönetimini, 1979 Devrimi'nin amaçlarından uzaklaşmakla suçlayan Musevi, şunları kaydetti:

"1979 Devrimi ülkenin bağımsızlığını süper güçlerin boyunduruğundan kurtarmak içindi, ondan alıp diğerine vermek için değildi. Birlik içindi, toplumu nizam yanlısı ve karşıtı diye ikiye bölmek için değildi. Halkın kendi kaderini tayin etmesi içindi, bir grubun halk üzerinde zalimce iktidar olması için değildi.

Bu tür bir yönetim, tüm ulusal sermayenin yok edilmesine ve kaybına yol açar ki halk kaçınılmaz olarak bir bütün halinde buna karşı direnecektir."

11 kişi idama mahkum edildi

İran'da yaklaşık 3 aydır devam eden gösterilerle bağlantılı olarak şu ana kadar 11 kişi idama mahkum edilmişti. Devrim Mahkemeleri tarafından verilen idam kararlarının Yüksek Mahkeme tarafından onaylanması gerekiyor. 

Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, 6 Aralık'ta yaptığı açıklamada, idama mahkum edilen kişilerden bir kısmının cezalarının onaylandığını ve yakında infaz edileceğini belirtmişti.

Tahran'daki "Settar Han Caddesi'ndeki protestolar sırasında soğuk silahla vatandaşları tehdit ettiği ve bir güvenlik görevlisini yaraladığı" iddiasıyla Devrim Mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırılan Muhsin Şikari adlı gösterici bu sabah idam edildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI