radyobir
radyobir

Mutasyonlu virüs aşının etkisini azaltıyor mu?

Klinik deneylerin sonuçlarına göre, ilk olarak Güney Afrika'da tespit edilen Corona virüsünün mutasyona uğramış yeni türü, uygulamaya koyulan yeni aşıların etki oranını düşürüyor.

31 Ocak 2021 06:36 | Kategori: Sağlık

Novavax ve Johnson & Johnson firmalarının geliştirdiği yeni aşılar Corona virüsü pandemisine karşı mücadelede umudu arttırdı ancak bu firmaların son paylaştığı deney verileri, aşıların Corona virüsünün Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyonlu türünün yaygın görüldüğü ülkelerde etki oranının çok daha düşük olduğunu ortaya koydu.

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci de, "Virüsün mutasyonlu hali aşıların etkisini azaltıyor” dedi ve "Görünen o ki, zorlanacağız” ifadelerini kullandı.

Novavax’ın Perşembe günü yayınladığı deney sonuçlarına göre, firmanın aşısının Güney Afrika halkı üzerindeki etki oranı yüzde 50.

Aynı aşı İngiltere’deki deneylerde ise yüzde 89,3 oranında etkili oldu.

Dün Johnson & Johnson firması yetkilileri de yaptıkları açıklamada, geliştirdikleri aşının üç kıtada yapılan deney sonuçlarına göre etkililik oranının ortalama yüzde 66 olduğunu belirtti. Ancak Johnson & Johnson firmasının aşısı da bölgeye göre farklı oranda etkili oldu. Bu aşının Amerika’ya ilk Güney Afrika virüsünün ulaşmasının öncesinde etki oranı yüzde 72 olarak kaydedilirken, aynı aşı Güney Afrika’daki deneylerde enfeksiyon oranını düşürmede sadece yüzde 57 oranında işe yaradı.

Güney Afrika’dan önce İngiltere’de tespit edilen mutasyonlu virüse karşı aşıların etki oranı hala yüksek. Ancak Novavax ve Johnson&Johnson’dan gelen yeni deney sonuçları Pfizer ve BioNTech’in ortak geliştirdiği aşıyla Moderna’nın aşısının Corona virüsünün yeni türleri üzerindeki etkisiyle ilgili endişeleri de arttırdı.

Amerikan firması Pfizer’in yöneticisi Albert Bourla da geliştirdikleri aşının virüsün yeni türlerine karşı etkisinin azalmasının "oldukça muhtemel” olduğunu ifade etti.

Johnson & Johnson firmasının geliştirilmesinde rol alan Harvard Üniversitesi’nden araştırmacı Dr. Dan Barouch Güney Afrika, İngiltere, Brezilya ve Amerika gibi çeşitli bölgelerde artık gözlemlenen mutasyonlu virüse dikkat çekerek, "Bu artık farklı bir pandemi” yorumunda bulundu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI