radyobir
radyobir

Müzik ve yaşam - 6

Ve bir gün sonra infaz edilecek. Aynı filmlerdeki gibi oradaki yaşlı zindancıyla, ufak bir para karşılığında zorlukla anlaşıyor ve gece zindandan çıkar çıkmaz bir barda tanıştığı ve gönül verdiği Olinka adlı kızı buluyor.

01 Aralık 2014 13:42 | Güncelleme :01 Aralık 2014 13:54 | Kategori: Müzik

DERLEYEN: Hüsnü ÇORUK

Ve caz ile tango saatleri...  

Radyo çok önemliydi, orada sadece müzik saatlerinden değil, radyo programı içinde yer alan her programdan müzik adına ne varsa kapıyordum. Mesela reklamlar saatinde reklam cıngılları, başka başka, hah aklıma geliverdi "arkası yarın" adlı edebiyat eserlerini canlandıran saatlerde fon müzikleri,

Dedem, Macaristan'da taş okulunda eğitim görmüş, yani heykeltraş eğitimi almış. Birinci Dünya savaşının hemen sonrası. Para kazanmak için bir paralı asker birliğine yazılmış. İlk görevde birilerinin öldürüleceğine tepki gösterip bu emri kabul etmeyince anında hücreye atılıyor.
Cezası idam..
 
Ve bir gün sonra infaz edilecek. Aynı filmlerdeki gibi oradaki yaşlı zindancıyla, ufak bir para karşılığında zorlukla anlaşıyor ve gece zindandan çıkar çıkmaz bir barda tanıştığı ve gönül verdiği "Olinka" adlı kızı buluyor.

O gece kaçmak zorunda olduğunu ve kendisiyle birlikte gelmesini söylüyor tüm içtenliğiyle. Deyişine göre kız da onu sevmesine karşın bu hızlı kararı uygulayamıyor ve ülkesini bırakamayacağını üzüntüyle söylüyor. 

Dedem bu gerçek olayı bize torunlarına senede bir kez gibi konu oraya uzandığında, bazen de sorduğumuzda mutlaka anlatır ve akabinde o ülkeden birkaç ezgiyi tok sesiyle bizlere söylerdi. Gözleri Olinka'yı arayarak ve yaşlı. Macarca türküleri ve bu lisanı sadece dedem ulaştırdı bizlere.

Macaristan ile yıllarca tek bağım, Magyar Posta adıyla zaman zaman dedemin bana satın aldığı ressamları ve tablolarını veren pul serileriydi.
Yıllar sonra Omega adlı Macar rock grubunu keşfedene kadar bu ülkeye ait tek bağım buydu ve orada kalmış dedemin Macar kızlarının kusursuz güzelliğiyle anlattıkları

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI