radyobir
radyobir

NASA yılan şeklinde bir uzay aracı tasarladı

"Dört tekerlekli bir aracın nasıl tasarlanacağına dair onlarca ders kitabı var ama daha önce hiçbir robotun gitmediği yerlere cesurca gidebilecek otonom bir yılan robotun nasıl tasarlanacağına dair ders kitabı yok"

16 Mayıs 2023 05:28 | Kategori: Bilim ve Teknoloji

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan araştırmacılar, yılan şeklinde bir robotik cihaz icat etti.

Araştırmacılar yerde tıpkı sürüngen gibi hareket eden bu cihazı bir uzay aracı olarak kullanmak ve Satürn'ün uydusu Enceladus'a göndermek istiyor.

Halen Var Olan Ekzobiyolojik Yaşam Araştırmacısı (Exobiology Extant Life Surveyor / EELS) adlı uzay aracının, Enceladus'ta hayat araması planlanıyor.

Gökbilimcilere göre Enceladus'un araştırılması ve daha iyi anlaşılması son derece önemli.

Zira uydunun yüzeyini kaplayan okyanusta yaşamın oluşması için gereken materyallerin bolca bulunduğu tahmin ediliyor.

Bu da Enceladus'un mikroskobik ölçeklerde de olsa Dünya dışı yaşam barındırabileceği anlamına geliyor.

Bu okyanus bir buz kabuğuyla kaplı ama gayzerler sayesinde içerideki okyanusa erişmek mümkün. Bu da bilim insanlarının Enceladus'a uzay aracı göndermeye hevesli olmasını sağlıyor.

Araştırmacılara göre EELS veya benzeri araçlar, diğer robotik cihazların ulaşamadığı bölgeleri keşfedebilir. Hatta Dünya yüzeyinde de mağaraları veya buzulları araştırmak için kullanılabilir.

Jet İtki Laboratuvarı'ndan Matthew Robinson, "Diğer robotların gidemediği yerlere gitme yeteneğine sahip. Bazı robotlar belirli bir arazi türünde iyidir. EELS'nin ardındaki fikir hepsinde iyi olması" diye konuştu:

Ne bulacağınızı bilmediğiniz yerlere giderken, belirsizliğe hazırlıklı ve kendi başına karar verebilen, risklere uyumlu ve çok yönlü bir robot göndermek istersiniz.

100 kilogram ağırlığında ve 4 metre uzunluğundaki EELS'nin ilk prototipinin saha denemeleri devam ediyor.

Laboratuvarın YouTube kanalında yayımlanan videoda da cihazın görüntüleri yer aldı:
 
Laboratuvardan bir diğer araştırmacı Hiro Ono, "Dört tekerlekli bir aracın nasıl tasarlanacağına dair onlarca ders kitabı var ama daha önce hiçbir robotun gitmediği yerlere cesurca gidebilecek otonom bir yılan robotun nasıl tasarlanacağına dair ders kitabı yok" ifadelerini kullandı:

Şu anda bizim yaptığımız şey bu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI