radyobir
radyobir

NATO, Belarus'a Ryanair tepkisini azalttı

Türkiye NATO üyelerinin Belarus'un hava sahasındaki bir yolcu uçağını geçtiğimiz Pazar günü sahte bomba ihbarı yaparak indirmesine ve içinde bulunan gazeteciyi tutuklamasına verdiği tepkinin yumuşatılması için baskı yaptı.

28 Mayıs 2021 07:44 | Kategori: Avrupa

NATO'nun 30 üyesi Çarşamba günü yaptıkları iki paragraflık açıklamada Ryanair'e ait yolcu uçağının zorla indirilmesi ve içinde bulunan Roman Protasevich isimli muhalif gazetecinin tutuklanmasını kınamıştı. Ancak iki diplomatın Reuters'a verdiği bilgiye göre kınama Baltık ülkeleri ve Polonya'nın atılmasını istediği ceza niteliğindeki adımları içermiyordu.

Ayrıca açıklama NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in konu hakkındaki açıklamalarına kıyasla çok daha yumuşak bir tonda yapılmıştı. Stoltenberg yaşanan hadisenin "devlet eliyle hava korsanlığı" olduğunu ve "şok edici" bir gelişme olduğunu ifade etmişti.

Diplomatlar, Ankara'nın Batılı ülkelerin Belarus'a karşı yaptırım uygulanmasını destekleyen ve ülkede bulunan politik mahkumların serbest bırakılması çağrısında bulunan ifadelerin açıklama metninden çıkarılması konusunda ısrar ettiğini söyledi. Diplomatlar NATO'nun Belarus ile işbirliğini durdurma tehdidinde bulunmasının da metinden çıkarıldığını ifade etti.

Türkiye'nin bu tavrının arkasında yatan nedenler ise net değil.

Diplomatlar Ankara'nın Belarus'un en yakın müttefiği Rusya ile ilişkilerini korumak ve Minsk'e günlük sefer gerçekleştiren Türk Hava Yolları üzerinden Belarus'a ile kurulan ekonomik ilişkileri muhafaza etmek için olabileceğini dile getirdi. Bir diğer ihtimal ise Türkiye'nin Rus turistleri ülkesine çekebilmek için böyle bir adım attığı şeklinde.

Dışişleri Bakanlığı konu hakkındaki sorulara haber yayımlandığı sırada cevap vermedi.

Bir NATO yetkilisi "NATO Konseyi'nin Belarus ile ilgili açıklamaları 30 üye ülkenin ortak kararı ile yapıldı. NATO içerisinde yapılan görüşmenin gizli olan detaylarını açıklamayacağız" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI