radyobir
radyobir

NATO hava sahası güvenliği sürekli kontrol altında

Rusya'nın Ukrayna işgalinden bu yana NATO'nun hava sahasını güven altına almak öncelikli konulardan biri. NATO ülkeleri için bu paylaşılan bir görev.

27 Şubat 2023 07:40 | Kategori: Avrupa

İtalya, Almanya, Amerika ve diğer ülkelerden savaş pilotları ittifakın doğu kanadında dönüşümlü olarak NATO hava sahasına tehdit olup olmadığını kontrol ediyor.

İtalyan albay Michelle Morelli Romanya’daki bu hava üssüne gelen 150 kişilik ekibin tek bir görevi olduğunu söylüyor.

İtalyan ordusundan Albay Michelle Morelli, "Temelde Romanya hava sahasını herhangi bir tehditten korumak için buradayız” diyor.

Ekip, Rusya’nın Kırım’ı 2014 yılında işgal etmesinin ardından oluşturulan NATO hava kontrol görev biriminin bir parçası.

Rusya bunun provakatif olduğunu söyleyebilir ama NATO buna caydırıcılık diyor.

Albay Morelli de "Tabi ki bu caydırıcılık. Savaş için burada değiliz” diyor.

NATO hava sahası boyunca bir çeşit kalkan görevi yürütüyorlar.

Albay Morelli, "Bazıları bize geliyor, sadece bir ülkenin bu tehditle yüzleşmesini bekleyemezler ama NATO gibi büyük bir organizasyon, birçok savaş uçağı, birbirlerini bilen birçok pilotla ülkeyi korumaya hazır” ifadelerini kullanıyor.

Uçaklar hızlı. Yolcu uçakları savaş uçaklarından daha yavaş. Bir dakikada 11 km uçuyorlar. İki jetten oluşan bir ekip olası karşılaşmalar için her zaman alarmda ve 15 dakika içinde havalanmak zorunda.

Hızlarını test etmek için Morelli ve İtalyanlar yarışıyor.

T-yarış denen tatbikat, herhangi bir anda, gündüz, gece havalanmak için bir yarış.

Ekip bunun kolay görünmesini sağlıyor.

Rusya’nın Ukrayna işgali devam ederken savunma uzmanları Morelli gibi pilotların NATO’nun doğu kanadı için hayati önemde olduğunu belirtiyor.

Yeni Amerika Güvenlik Merkezi’nden Samuel Bendett, "Gelecek haftalarda Rusya’nın saldırıya geçeceği yönünde beklenti var, bazıları başlamış olabileceğini de belirtiyor. Yani bu NATO pilotları Rus Hava Kuvvetleri aktivitelerini izleyecekler” diyor.

Morelli’nin ekibi sadece 11 dakikada havalanabiliyor. Ama Morelli birkaç gün sonra zamana karşı yarışmak için geri geleceklerini belirtiyor. NATO hava sahasına tehdit olduğunda her bir saniyenin önemine vurgu yapıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI