radyobir
radyobir

NATO, Lukaşenko'nun iddiasını yalanladı

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko, NATO'yu ülkesini bölmeye çalışmakla suçladı.

23 Ağustos 2020 09:46 | Kategori: Dünya

Aleksander Lukaşenko, Belarus'un batısındaki Grodno bölgesinde bir askeri tesisi denetlerken gazetecilere yaptığı açıklamada, NATO'nun kendisini devirerek ülkesinin liderini değiştirmeye çalıştığını söyledi.

Lukaşenko, Belarus ordusunu, komşu ülkeler Polonya ve Litvanya'daki NATO askerlerinin hareketliliği karşısında dikkatli olması yolunda uyardı.

Belarus ordusuna hitaben "Ülkenizi korumaya hazır olun" diyen Lukoşenko, son devlet başkanlığı seçimi sonrası düzenlenen protesto gösterilerinin arkasında da dış güçlerin olduğunu vurguladı.

Polonya ve Litvanya'nın hazırlık yaptığını belirten Lukaşenko, orduyu batı sınırına kaydırdığını söyledi.

NATO ise Lukaşenko'nun iddialarını reddederek "Belarus'a veya diğer herhangi bir ülkeye karşı tehdit oluşturmadığını, bölgede askeri tahkimatının olmadığını" beliritti ve "tamamen savunma amaçlı" olduklarını kaydetti.

AFP ajansına konuşan Litvanya Devlet Başkanı Gitanas Nauseda ise "Rejim, hayali dış tehditler konusunda tümüyle temelsiz açıklamalarla dikkatleri Belarus'un iç sorunlarından uzaklaştırmaya çalışıyor" dedi.

Polonya Cumhurbaşkanlığı'ndan bir yetkili ise Polonya'nın sınırda istikrarı bozma planları yaptığı iddialarını, Belarus "rejim propagandası" olarak niteledi ve "Polonya'nın böyle bir niyeti yoktur" dedi.

Valiyi görevden aldı

Lukaşenko daha sonra da Grodno valisini görevden aldı, polis ve istihbarat servislerine kentteki "provokatörlerin" yakalanması talimatı verdi.

Muhalefetin sonucunu kabul etmediği 9 Ağustos'taki devlet başkanlığı seçimi sonrası Belarus'ta Lukaşenko karşıtı en büyük protesto gösterilerinden bazıları Grodno'da düzenlenmişti.

1994'ten bu yana ülkeyi yöneten Aleksander Lukaşenko'nun oyların yüzde 80'ini alarak seçimi kazandığı açıklanmıştı.

"Artık git" sloganıyla Lukaşenko'yu protesto eden muhalifler ise usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle seçimin yenilenmesini istiyor.

Tikhanovskaya: Protesto hareketi son bulursa, hepimiz köle olacağız

10 Ağustos'ta Belarus'u terk ederek Litvanya'ya giden muhalefetin devlet başkanı adayı Svetlana Tikhanovskaya ise BBC'ye yaptığı açıklamada mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini söyledi.

Svetlana Tikhanovskaya, "Protesto hareketi son bulursa, hepimiz köle olacağız" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI