radyobir
radyobir

NATO , Rusya'ya karşı alarma geçti

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırında birliklerini artırmasına karşılık olarak birliğin doğu Avrupa'ya daha fazla gemi ve savaş uçağı gönderdiğini ve askeri güçleri hazırda tuttuklarını açıkladı.

24 Ocak 2022 16:30 | Kategori: Avrupa

Moskova Ukrayna'yı işgal etme planı olduğunu kabul etmezken, bu adım, Batı'nın Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması durumuna karşı hazırlandığına işaret ediyor.

Stoltenberg, "Müttefiklerimizin, NATO'ya ek güçler göndererek katkıda bulunmasını memnuniyetle karşılıyorum. NATO, ittifakın doğusuna takviye göndermek de dahil olmak üzere tüm müttefiklerini korumak ve savunmak için gerekli adımların hepsini atacak" dedi.

ABD Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada "Rusya'dan her an askeri bir hamle gelebilir. "Bu olasılığın gerçekleşmesi durumunda ABD'li vatandaşları tahliye edecek durumda olmayacaklar, bu nedenle şu anda Ukrayna'da bulunan ABD vatandaşları buna göre plan yapmalı" ifadeleri yer almıştı.

ABD, Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki ABD elçiliğinin çalışanlarına da gönüllülük esasına dayalı olarak ülkeyi terk etme şansı tanımaya başladı.

İngiltere de ABD'nin dün aldığı kararın ardından bugün bazı elçilik çalışanlarını ve ailelerini "Rusya'nın artan tehdidi" nedeniyle Kiev'den geri çektiğini açıkladı.

İngiliz Büyükelçiliği Twitter'dan yaptığı açıklamada, "İngiliz Büyükelçiliği açık kalmaya ve gerekli işlemleri gerçekleştirmeye devam edecek" ifadeleri yer aldı.

Kremlin'in Ukrayna sınırlarının yakınına yaklaşık 100,000 asker yığmasının ardından Ukrayna'da gerilim aylardır artıyor. Batılı devletlere göre bu askerlerin konumlandırılması, Ukrayna'nın NATO'ya katılmasını engellemek için bir savaşa hazırlık yapıldığı anlamına geliyor.

ABD ve Avrupa Birliği (AB) Rusya'yı Ukrayna'yı işgal etmemesi için uyarırken, Danimarka AB'nin "daha önce görülmemiş" ekonomik yaptırımlar getirmeye hazır olduğunu açıkladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'yı işgalin "yıkıcı bir adım" olacağına dair uyardı.

Johnson, "Kremlin'e, Rusya'ya, bunun yıkıcı bir adım olacağını çok net iletmeliyiz" dedi. Johnson, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması acı verici ve şiddetli olacaktır diye ekledi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI