radyobir
radyobir

Obama "soykırım" lafını kullanmayacak...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Washington'daki kritik temasları sona ererken, Hürriyet'e bilgi veren üst düzey bir Amerikan Yönetimi yetkilisi, Obama'nın 24 Nisan bildirisinde "soykırım" demeyeceğini ve yine "Meds Yeghern" ifadesini kullanacağını teyit etti. Beyaz Saray, Cuma günü Erivan'da yapılacak anma törenine de ABD adına Hazine Bakanı Jack Lew'in katılacağını açıkladı.

22 Nisan 2015 08:38 | Güncelleme :22 Nisan 2015 08:39 | Kategori: Dış Politika

Washington Yönetimi, ABD Başkanı Barak Obama’nın 1915 Olayları’nın 100’üncü yıldönümü nedeniyle 24 Nisan’da yayınlayacağı bildiride soykırım ifadesini kullanmayacağını teyit etti. Hürriyet’e bilgi veren üst düzey bir Amerikan yetkilisi, "Geçmiş yıllarda belirlediğimiz yaklaşımımızın doğru olan olduğuna inanıyoruz” diyerek, Obama’nın bu sene de olayları Ermenice "büyük felaket” anlamına gelen "Meds Yeghern” ifadesiyle anacağını duyurdu.

TÜRKİYE İLE ÇALIŞABİLMEK İÇİN

Yetkili, konuyla ilgili Hürriyet’e yaptığı açıklamada, bu kararın "şimdiki hayatları kurtarmak için bölgesel ortaklarla (Türkiye) çalışma kabiliyeti” adına alındığını belirterek şunları ifade etti: "Başkan‘ın ‘Meds Yeghern’ olarak bilinen, 1.5 milyon değerli hayatın kaybından oluşan vahşet konusunda geçmiş yıllarda olduğu gibi, olayların 100’üncü yıldönümünün tarihi önemine değinen bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Ermeni halkı ve modern zaman vahşetleriyle savaşanlar için 100’üncü yılın çok önemli olduğunun farkındayız. Vahşetten arınmış bir dünya için yürüttüğümüz çabalarımıza daha da bağlanmışken hem açıklamalarımız hem de eylemlerimizle 1915’te başlayan olaylarda vahşice öldürülen herkesin yasını tuttuğumuzu net bir şekilde ifade etmeye odaklanmış durumdayız. Bu sene farklı bir dil kullanıldığını duymayı umanlar olduğunu biliyoruz ve saygı duyuyoruz. Hem geçmişin farkında olup hem de şu andaki hayatları kurtarmak için bölgesel ortaklarımızla çalışma kabiliyetimiz adına geçmiş yıllarda belirlediğimiz yaklaşımımızın doğru olan olduğuna inansak da, onların perspektiflerini anlıyoruz.”

DİASPORA İLE BULUŞMA

Öte yandan, Amerikan Yönetimi dün Ermeni diasporasının temsilcileriyle de bir araya geldi. Ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kentte temaslarda bulunduğu gün Beyaz Saray’da gerçekleşen toplantıya, Beyaz Saray Genel Sekreteri Denis McDonough ile Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes katıldı. Beyaz Saray Sözcüsü Bernadette Meehan’ın yaptığı açıklamaya göre Yönetim bu toplantıda diaspora temsilcilerine 24 Nisan’da Erivan’da yapılacak anma törenine ABD’yi temsilen gidecek Başkanlık delegasyonuna da Hazine Bakanı Jack Lew’in liderlik edeceğini söyledi.

SOYKIRIM LAFI YOK

Amerika Ermeni Asamblesi ve diasporanın şahin kanadı ANCA’nın temsilcileriyle yapılan toplantının ardından yayınlanan, ‘soykırım’ ifadesinin yine kullanılmadığı duyuruda Meehan, görüşmede Ermenilere yönelik 1915 vahşetinin 100’üncü yılının tartışıldığını belirterek şöyle dedi: "McDonough ve Rhodes, Ermeni ve Amerikan halkları arasındaki derin bağları hatırlarken, korkunç dönemde sönen 1.5 milyon hayatı onurlandırmak için bu fırsatın önemini ele aldılar ve Ermeni Amerikan toplumunun adalet adına yürütükleri ilkeli mücadele için memnuniyet belirttiler. ABD’nin, bu fırsatı gerçeklerin tüm tarafların menfaatine olacak biçimde tam, açık ve adil olarak kabul edilmesi için kullanacağı sözü verdiler.”

OBAMA’YA AĞIR SÖZLER

Ermeni diasporası ise toplantının ardından sert bir bildiri yayınlayarak, Obama’nın 24 Nisan’da ‘soykırım’ ifadesini kullanmaktan kaçınacağını söyledi. Yapılan açıklamada, McDonough ve Rhodes’un görüşmede bunu teyit ettikleri belirtilirken, ANCA Başkanı Ken Hachikian konuyla ilgili şunları söyledi: "Başkan Obama’nın Türkiye’ye teslim oluşu, ulusal bir ayıbı temsil ediyor. Çok basit bir şekilde, bu gerçeğe, güvene ihanettir. Bütün dünyanın dikkati Ermeni Soykırımı’nın 100’üncü yıl anma törenlerinde toplanmışken, Başkan Obama, ulusumuzun ahlaki duruşunu trajk bir biçimde gerçeği savunmama yönünde kullanmıştır. Ve yabancı güçlerin susturmasını desteklemiştir.”

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI