radyobir
radyobir

Öfkelenmek kalp krizi riskini 5 kat artırıyor

Çabuk öfkelenen insanların daha fazla kalp krizi veya beyin kanaması tehlikesiyle karşılaşabilecekleri bildirildi.

07 Mart 2014 12:26 | Güncelleme :07 Mart 2014 12:54 | Kategori: Sağlık

Harvard Kamu Sağlığı Fakültesi'ndeki araştırmacılara göre, kişinin öfkeli tepki gösterdiği anı izleyen iki saat, tehlikeli zaman dilimi olarak görülüyor ve bu sürede kriz tehlikesi artıyor.
Yapılmış tıbbi çalışmaları inceleyen ABD'li araştırmacılar, kalp krizi veya beyin kanamasından önce genellikle öfkeli anlar yaşandığını ve öfkenin krizi tetiklediğini gözledi. Ancak öfke ve kriz tehlikesi arasındaki ilişkinin anlaşılması için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Bu tür tehlikeli sonuçları önlenmesi için stres düzeyinin azaltılmasının ne derece etkili olacağının da incelenmesi gereğine dikkat çekiliyor.
Kalp krizi geçmişi olan, risk unsurları taşıyan kişilerin özellikle tehlikeye açık oldukları kaydediliyor. Binlerce kişiyi kapsayan dokuz araştırmadan derlenen verilere göre, öfkeli tepki gösteren bir kişinin kalp krizi geçirmesi tehlikesi yaklaşık 5 kat, beyin kanaması geçirmesi tehlikesi ise 3 kattan fazla artıyor. Araştırmacılara göre, nüfusun genelinde, tek bir öfkelenme olayının tehlikeleri görece düşük. Ayda bir kez öfkeye kapılan, düşük kardiyovasküler riske sahip insanlar arasında yılda 10 bin kişiden birinde kalp krizi görülüyor. Yüksek kardiyovasküler risk taşıyan insanlar arasındaysa bu oran 10 binde dörde çıkıyor.Bununla birlikte asabi insanların karşılaşabileceği tehlike oranının daha yüksek olduğu vurgulanmakta.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI