radyobir
radyobir

Okyanusta yaşayan kabileye virüs bulaştı

Pandemi tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. Hint Okyanusu'nda yaşayan, insanlığın geri kalanı ile bağlantısı olmayan izole bir kabilede de COVID-19'a rastlandı…

06 Eylül 2020 10:35 | Kategori: Dünya

Yerli insan hakları grubu olan Survival International, Andaman Adaları’ndaki Büyük Andamanese kabilesinin 11 üyesinin COVID-19 testinin pozitif çıktığını açıkladı.

Survival International’dan bir yetkili, "Adadaki kaynaklarımız, 50 civarı nüfusa sahip bir kabiledeki 11 kişide koronavirüse rastlandı. 3 kişi iyileşti, 8 kişi ise halen hastanede. Oldukça üzücü bir durum” şeklinde konuştu.

Büyük Andamanese, Myanmar’ın güneybatı sahiline yakın, Hint Okyanusu’ndaki Andaman Adaları’nda yaşayan bir kabile. 600 adadan oluşan bu bölge, Hindistan ve Myanmar’a bağlı. Bölgede şimdiye kadar 3000 COVID-19 vakası ve buna bağlı 40 ölüm görüldü.

Kabileler hastalıklara karşı savunmasız!

Bu yerli insanlar eskiden 10 farklı kabileydi, ancak günümüzde topluca Büyük Andamanese olarak biliniyorlar. İngilizler 19. Yüzyılın ortalarında bölgeyi işgal ettiklerinde adaya birçok hastalığı da beraberinde getirdi. Grip, kızamık ve frengi o dönemde yerlilere bulaşan ciddi hastalıklar olarak kayıtlara geçti.

19 yüzyılda bu kabilede 5.000 civarı insan yaşarken, bugün yalnızca 50 kişi hayatta kaldı.

Tarihten de gördüğümüz üzere, izole yaşayan kabilelerin endüstriyel toplumlardaki yaygın hastalıklara karşı bağışıklığı ya çok az, ya da hiç yok. COVID-19 yeni bir hastalık olmasına rağmen, kabilelerin bu hastalığa karşı da daha savunmasız olabileceği düşünülüyor.

Alkol tüketimi ve tüberküloz (verem) da toplulukta artık yaygın. Bu da yerlilerin daha fazla savunmasız olmalarına yol açıyor.

Öte yandan, virüsün Andaman Adaları’nda yaşayan Sentinelese gibi temas edilmemiş kabilelere ulaşmasından endişe ediliyor. 1990’lı yıllardan bu yana dünyanın geri kalanı ile temas etmeseler de, bu kabilenin yasa dışı balıkçılık yapan kişilerle temas etme riskleri bulunuyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI