radyobir
radyobir

Ölen maymunun yasını tutmak için başlarını kazıdılar

Hindistan'ın bir köyünde, yerel tapınakta yaşayan maymunlardan birinin ölmesi üzerine, 200'e yakın erkek, maymunun yasını tutmak için başlarını kazıdı.

18 Eylül 2014 08:03 | Kategori: Dünya

Köydeki 200 dolayındaki erkek, maymunun ölümünün uğursuzluk getireceği korkusuyla maymun için cenaze töreni düzenledi ve hayvanı Hindu geleneklerine uygun olarak yaktı. Köydeki 700 kadar erkek de sakallarını traş etti. Makak türü maymun, kovalayan köpeklerden kaçarken bir gölete düşmüştü.
Maymunlar Hindistan'da kutsal kabul ediliyor. Hindistan'ın birçok yerinde maymun Tanrısı Hanuman'a ithaf edilmiş tapınaklar bulunuyor.
Hanuman genellikle insan vücudu, kırmızı bir maymun çehresi ve kuyruğu ile tasvir ediliyor. Hanuman'a tapanlar, ona inanmalarının kendilerini korku ve tehlikeden kurtaracağını düşünüyor.
Köy sakini Mithun Patel, ölen hayvanın, Dakaçya köyündeki küçük Hanuman tapınağının yakınında yaşayan bir çift maymundan biri olduğunu anlattı.
2 Eylül'de boğulan maymunun, köylülerce ertesi gün bulunduğu öğrenildi.
Patel, "Köydeki yaşlılar köyün içinde bir maymunun ölmesinin çok meşum bir olay olduğunu söyledi. Bize bir uğursuzluk, doğal bir felaket getireceğinden korkuyorduk. Köyümüzün başına kötü birşey gelmesin diye, maymunun ruhunu teskin etmeyi kararlaştırdık." dedi.
Ölen maymunun dini törenle yakılması ardından yörede yaşayan erkekler matem dolayısıyşa başlarını ve sakallarını tamamen traş ettiler.
Köyden bir grup da, maymunun küllerini kutsal Ganj nehrine serpmek üzere Hinduların kutsal kenti Haridwar'a gitti.
Köy sakini Mithun Patel, maymunun ölümünden 11 gün sonra, ruhu için dua etmek üzere yapılan törenin de, okul çocuklarının da katılabilmesi amacıyla bir gün ertelenerek Pazar günü düzenlendiğini anlattı.
150 bin rupiye (2.559 dolar) mal olan ve köy halkının katkılarıyla gerçekleşen törene yakındaki köylerden de binlerce kişi katıldı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI