radyobir
radyobir

Omicron yayılıyor, kaygılar artıyor

İlk olarak Güney Afrika'da tespit edilen Corona virüsünün yeni varyantı Omicron yayılıyor. Avustralya virüsün tespit edildiği ülkeler arasına katıldı. Virüsün tespit edildiği bir başka ülke İsrail yabancıların ülkeye girişini yasakladı.

29 Kasım 2021 10:04 | Kategori: Sağlık

Avustralya’da Omicron adlı yeni varyant Güney Afrika’dan ülkeye giriş yapanlarda tespit edildi. Avustralya’ya 9 Afrika ülkesinden gelenler otelde karantina altına alınacak.



İsrail ise yabancıların ülkeye girişini yasaklayarak şu ana kadar varyantın yayılmasını engellemek için en sert adımı atan ülke oldu.

İsrail ülkeye giriş yapacak vatandaşlarına da karantina uygulama kararı aldı.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett ülke sınırlarına kısıtlama uygulamanın kolay olmadığını, ama bunun gerekli ve geçici olduğunu söyledi.



Aralarında Amerika, Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri, Yeni Zelanda, Tayland, Endonezya, Singapur, Sri Lanka, Maldivler ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu birçok ülke Güney Afrika’dan seyahatlere ya kısıtlama getirdi ya da yasakladı.

Dünya Sağlık Örgütü ise varyant daha detaylı incelenmeden bu yönde adımlar atılmasına karşı olduğunu bildirdi.

Hollanda, Cuma günü Güney Afrika’dan gelenlerden 13’ünde Omicron tespit edildiğini açıkladı.

Danimarka’da da Güney Afrika’dan uçakla gelen iki yolcuda Omicron varyantı görüldü. Yolcular karantinaya alındı ve yetkililer bu kişilerle yakın temasa girenleri tespit etmek için temas takip sistemini yürürlüğe koydu.

Ulusal Sağlık Enstitüsü Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi Direktörü ve aynı zamanda Başkan Joe Biden’ın sağlık danışmanı olan Dr. Anthony Fauci, Omicron’un Amerika’da görülmesine şaşırmayacağını söyledi.



Fauci, Omicron’un Amerika’da henüz tespit edilmediğini belirtti fakat virüsün bu denli bulaşıcılığa sahip olduğu düşünülürse her yere yayılmasının kaçınılmaz olacağı mesajı verdi.


Fauci bu açıklamayı NBC televizyonunda yaptı.

Omicron Avrupa’da vaka sayılarının arttığı bir dönemde tespit edildi.

İngiltere'de maske uygulaması ve yabancıların test olmasıyla ilgili kurallar sıklaştırılıyor.

İspanya, 1 Aralık’tan itibaren aşısız İngiliz vatandaşlarını ülkeye almayacağını açıkladı.

Fransa Sağlık Bakanı ülkede henüz Omicron tespit edilmediğini ama tespit edilmesinin saatler içinde olabileceğini kaydetti.

''Zamanla yarış halindeyiz''

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen, Letonya’ya yaptığı ziyarette varyantı ciddiye aldığını söyledi ve ‘‘Zamanla yarış halinde olduğumuzu biliyoruz. Bilimadamlarının ve aşı üreticilerinin Omicron varyantının mutasyonlarının niteliğini anlamak için iki-üç haftaya ihtiyaçları var’’ dedi. Von der Leyen, bu sürenin önlem almak için kullanılabileceğini özellikle de aşılama ve takviye aşı oranının artması için çalışılabileceğini belirtti.

Von der Leyen, Avrupa Komisyonu’nun BionTech/Pfizer ile 1 milyar 800 milyon doz aşı için üçüncü bir sözleşme yaptığını da hatırlattı.

Von der Leyen, bu sözleşmede varyantlardan birinin aşılara karşı bağışıklık göstermesi durumunda şirketlerin aşılarını 100 gün içinde bu varyanta uygun hale getirmesi maddesinin de bulunduğunu söyledi.

AB Komisyonu Başkanı, ‘‘İyisini umalım ancak kötüsüne hazırlanalım. Şimdi en önemli öncelik sosyal mesafe, teması azaltmak, aşılanmak ve takviye aşıları olmak’’ diye konuştu.

Hong Kong’da yönetimin salgın konusundaki danışmanı David Hui, Omicron’un tespit edildiği iki kişinin Pfizer-BioNTech aşısı olduğunu ve boğaz ağrısı gibi hafif belirtiler gösterdiklerini kaydetti.

Bu arada Güney Afrika’da yetkililer uluslararası toplumun ülkeye yönelik seyahat yasakları ya da kısıtlamaları getirmelerine tepkili.

Yetkililer, bilimsel bir başarıya imza atıldığını ve varyantın tespit edilebildiğini ancak buna karşılık ülkenin cezalandırıldığını belirtiyor.

Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Pazar günü yaptığı açıklamada ülkede yeni varyantla birlikte artan vakaların dördüncü salgın dalgasına neden olmasını önlemek için yetkililerin Covid-19 aşılarını bazı yerlerde ve bazı etkinlikler öncesinde zorunlu hale getirmeyi değerlendirdiklerini söyledi.

Güney Afrikalılar’ın yalnızca dörtte biri tam olarak aşılanmış durumda. Ülkede halkın çoğunu aşılamak için yeterli miktarda aşı dozunun bulunduğu ancak bunların kırsal bölgelere iletilmesinde lojistik sorunlar yaşandığı belirtiliyor. Vakaların artmasında aşı tedirginliğinin de etkisi olduğu sanılıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI