radyobir
radyobir

On Dokuzuncu Yüzyılın Fırtına Bulutu

Yazan: John Ruskin Türkçesi: Erdem İlgi Akter Vakıfbank Kültür Yayınları

20 Mayıs 2019 10:12 | Kategori: Okudukça

Şair, ressam ve sanat tarihçisi John Ruskin "On Dokuzuncu Yüzyılın Fırtına Bulutu” isimli kitabında, Sanayi Devrimi’nin gökyüzünü nasıl etkilediğini ve bunun sanata yansımasını anlatıyor. Türkiye’de ilk kez VakıfBank Kültür Yayınları’nın okura sunduğu kitapta Ruskin, "Dünya üzerinde tespit edilen hiçbir renk, size bulutlarda oluşan bu renklerin ihtişamını yansıtmaz” diyor.

Günümüzden 200 yıl önce yaşanan Sanayi Devrimi ile beraber endüstri gelişmeye başlıyor ama makineleşme neticesinde çevre sorunları ortaya çıkıyor. Fabrikaların atıkları filtresiz bir şekilde gökyüzüne karışıyor, hâl böyle olunca bulutların rengi bir hayli dikkat çekiyor. Güneşin etkisiyle renkten renge bürünen bu ağır sanayi atıkları yeri geldi mi gündüz vakti gökyüzünün yandığı izlenimi verebiliyor; maviden kırmızıya, mordan kehribar rengine evrilen bulutlar, ressamların da eserlerinde yer ediniyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI