radyobir
radyobir

Organ nakli için özel helikopter

İlk başarılı organ nakli ameliyatı 1954'te Boston'da yapılmıştı. O zamandan bu yana milyonlarca organ nakli ameliyatı, başarıyla tamamlandı. Ancak organ naklinde yaşanan devrim niteliğindeki birçok gelişmeye rağmen organı ihtiyacı olan hastaya daha hızlı ulaştırma konusunda hala zorluklar yaşanıyor. New York'taki Blade adlı firma ise organları, hastalara çok daha hızlı ulaştırmak için helikopter hizmeti sunuyor.

22 Aralık 2019 05:19 | Kategori: Sağlık

Blade, bir zamanlar lüks bir helikopter taksi şirketiydi. Ancak firma artık hayat kurtarmaya odaklanıyor. Blade helikopterleri, MediMobility programı kapsamında nakil hastalarının organa en kısa zamanda erişimini sağlıyor.

Nakil ameliyatlarına organ yetiştirmek, zamanla yarışmak demek. Daha önce organ bulunduğunda doktorlar en yakın havaalanından gidecekleri kente uçar, hastaya ulaşmak için geri kalan mesafeyi karayoluyla katederdi. Ve tüm bunlar, bir organın azami canlı kalma süresi olan dört saat içinde yapılmak zorundaydı.

New York Üniversitesi, MediMobil programının denemesinin yapıldığı ilk sağlık kurumu. Organ, hastaya dört yerine iki saatte ulaştırıldığı için program büyük başarı sağlamıştı.



MediMobil programından önce doktorlar, nakil ameliyatını zamanında yapamayacakları için bazen organları geri çevirmek zorunda kalıyordu.

Blade firmasından Nathan Alexander, programın başladığı zamandan bu yana haftada yedi, günde 24 saat çalışarak hayat kurtaran uçuşları düzenliyor.

Firmanın ofisinde organ taşıdığı için öncelik tanınan tüm uçuşlar kırmızıyla işaretleniyor. Firma, program etkili şekilde yürümeye devam ettiği sürece zamanla daha fazla sağlık kurumuyla işbirliği yapmayı umuyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI