radyobir
radyobir

Paşinyan: "Türkiye ile ilişkileri normalleştirmeye hazırız"

ABD Temsilciler Meclisi'nin 1915 Ermeni olaylarının soykırım olarak tanınmasını öngören karar tasarısını kabul etmesini önemli bir adım olarak niteleyen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Türkiye'yle ilişkileri normalleştirmeye ön koşul öne sürmeksizin hazır olduklarını belirtti.

26 Kasım 2019 14:11 | Kategori: Dış Politika

İtalyan Corriere della Sera gazetesine demeç veren Nikol Paşinyan, "Daha önce bizim tarafımızdan dile getirildi ve ben bir kez daha tekrar ediyorum: Türkiye'yle hiçbir ön koşul olmadan diplomatik ilişkiler kurmaya hazırız. Ermeni soykırımının uluslararası alanda tanınmasını Ankara'yla ilişkilerimizin ön koşulu olarak görmüyoruz. Bu tanıma, Türkiye'yle olan ilişkilerimiz için değil, soykırımların küresel çapta engellenmesi için çok önemli" dedi.

ABD Temsilciler Meclisi'nin 1915 Ermeni olaylarının soykırım olarak tanınmasını öngören karar tasarısını kabul etmesini önemli bir adım olarak niteleyen Paşinyan, bunun gelecekte benzeri insanlık suçlarının önlenmesine yardımcı olacağının altını çizdi.

"Bunun yanında, bu tür kararlar bölgemizdeki atmosferi değiştiriyor. Böylece benzer politikaların uluslararası toplum tarafından tanınmayacağı mesajı veriliyor. Ne yazık ki, soykırımın üzerinden 100 yıldan daha uzun bir süre geçmesine rağmen Türkiye hâlâ Ermeniler tarafından ulusal güvenlik tehdidi olarak görülüyor. Türkiye'yle sınırımız karşı taraftan yaklaşık 30 yıldır kapalı. Bizim tarafta ise sınır açık" diye devam eden Paşinyan, Erivan'ın soykırımın daha fazla ülke tarafından ve en nihayetinde tüm dünya tarafından tanınması için yabancı partnerlerle çalışma yürüttüğünü ifade etti.

ABD Temsilciler Meclisi'nde, 29 Ekim'de Ermeni Soykırımı karar tasarısı oy çokluğuyla kabul edilmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI