radyobir
radyobir

Patriotlar geri çekilecek mi?..

2012 yılının Kasım ayında Ankara Suriye krizini bahane göstererek NATO'nun topraklarına Patriot füze savunma sistemlerini yerleştirmesini istemişti.

31 Ekim 2014 10:10 | Güncelleme :31 Ekim 2014 15:18 | Kategori:

Aynı yılın 4 Aralık tarihinde NATO Konseyi Patriot füzelerini Türkiye’ye bir yıl süreyle konuşlandırma kararını vermişti. Bunun ardından Patriot’ların görev süresi bir yıl daha uzatılmıştı.
Son iki yıl içerisinde Suriye’de yaşananlar NATO’ya Patriot’ların Türkiye’de daha fazla kalmasının gerekli olmadığını gösterdi.
Haziran’da basında Almanya, ABD ve Hollanda’nın Patriot füzelerini 2014 yılının sonuna doğru Türkiye’den geri çekmeyi planladığı haberi çıkmıştı. Haberde Suriye yönetiminin sahip olduğu kimyasal silahlar artık ülkeden götürülmüş olduğu için Patriot’ların Türkiye’de bulunmasına gerek kalmadığı belirtildi.
‘Arsenal Oteçestva’ (Anavatan Arsenali) dergisinin baş editörü, askeri uzman, emekli albay Viktor Murahovskiy, Patriot bataryalarının Türkiye’ye konuşlandırılmasının başından beri sadece sembolik bir jest olduğunu ifade ederek şunu dedi:
‘Baştan beri Patriot füzelerinin konuşlandırılmasının NATO tarafından yapılan sembolik bir jest olduğundan yüzde 100 emindim. Yani tek savunma, tek stratejik planlama sistemi kapsamında verilen sembolik bir destekti. Çünkü en başından beri Türkiye’nin toprakları için hiç bir gerçek tehdit yoktu. Ne yoğun hava saldırıları ne de ayrı saldırı tehdidi vardı’.
Patriot’ların Türkiye’den geri çekilme konusunun Eylül ayında İngiltere’de düzenlenen NATO Zirvesi sırasında görüşülmesi planlanıyordu. Zirve öncesi Ağustos sonunda Hollanda Savunma Bakanlığı Hollanda’nın Patriot’larının Türkiye’de görev süresini uzatmayacağını, 2015 yılının Ocak ayının sonu füzelerin Hollanda’ya geri döneceğini açıklamıştı.
Bir tek Hollanda Savunma Bakanlığı’ndan yapılan bu açıklama Türkiye’nin ABD ve Almanya’yı Patriot bataryalarının Türkiye’de görev süresini uzatması gerektiği konusunda ikna etmeyi başarmış olmasının göstergesi oldu. Ayrıca NATO’nun Galler Zirvesine katılan devlet başkanları ve başbakanlar tarafından yapılan sonuç bildirgesi de bunu bir kez daha kanıtladı. Bildirgede, ‘Patriot füzelerinin Türkiye’ye yerleştirilmesi NATO’nun müttefiklerine yönelik her tür potansiyel tehdide karşı caydırma ve müttefikini savunma yönündeki kararlılık ve kabiliyetinin güçlü bir göstergesidir’ diye belirtildi.
Ancak bugün itibariyle bölgede hava saldırıları yönündeki potansiyel tehditler olmadığı için Patriot’ların bulunmasına gerek kalmadığı görüşünü ifade eden Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü nezdindeki Askeri-Siyasi Araştırmalar Merkezi uzmanı Prof. Dr. Mikhail Alexandrov şunu söyledi:
‘Patriot’ların şu an herhangi bir önem taşıdığını düşünmüyorum. Füzeler NATO’nun Beşar Esad rejimine karşı kara operasyonunu düzenlemesi halinde Türkiye ile Suriye arasında meydana gelebilen çatışmada rol oynayabilirdi. Ne de olsa Beşar Esad’ın hava kuvvetleri, deneyimli pilotları var, Türkiye topraklarına hava saldırısı tehdidi vardı. Şu an ise böyle bir tehdit yok. Bu yüzden NATO Patriot’ları Türkiye’den kolay kolay geri çekebilirdi’.
Ama NATO’nun Galler Zirvesi’nin ardından İspanya Türkiye’ye Patriot bataryalarını yerleştirip bu ülkeye 130 asker göndereceğini açıkladı. Yani Hollandalılar’ın yerine İspanyollar geliyor. Bu da Türk yönetiminin 2015 yılının Ocak ayından sonra da Patriot’ların görev süresini uzatma kararını almış olduğu anlamına geliyor. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI