radyobir
radyobir

Pegasus'ta çalışanlara karşı gaspı bitirecek öneri

Pegasus Havayollarının uçuşlarının büyük bir kısmının yapıldığı Sabiha Gökçen Havalimanında, Hava-İş Sendikası yöneticileri ve Başkanı Ali Kemal Tatlıbal'ın bizzat katıldığı çalışmalarda, pilot ve hosteslere bastırılan broşürler dağıtılıyor.

20 Ağustos 2015 11:31 | Kategori: Ekonomi

Hava-İş Sendikası ayrıca çalışanları örgütlemek ve sendika çatısı altında toplamak için internetten de kampanya başlattı. Hava-İş Sendikası bu kampanya için dört ayrı web sitesi kurdu.

İnternet sitesi üzerinden yayınladığı mesajla Pegasus çalışanlarını sendika çatısı altına davet eden Hava-İş Sendikası Başkanı Ali Kemal Tatlıbal, "Bilindiği üzere Türkiye’de havacılık alanında tek toplu iş sözleşmesini Türkiye’nin en büyük havayolu şirketi olan Türk hava yolları ile imzalayan sendikamız yine Türkiye’nin en büyük özel havayolu olan Pegasus’taki siz kardeşlerimizi de örgütlemek için mücadeleye başlıyor. Amacımız THY de çalışan sendikalı personelin çok altında ücretle ve çok daha kötü şartlarda çalışan sizleri hava-iş çatısı altında örgütlemek ve işveren ile adil şartlarda bir toplu iş sözleşmesi imzalayarak hakkınız olan şartlarda çalışmanızı sağlamaktır. İşçi olarak tek başınıza Pegasus yönetiminden alamayacağınız hakları sizin için alacak tek kurum hava-iş sendikasıdır. Size basit bir örnek vermek istiyorum. THY de yeni işe Başlayan bir kabin memuru ile Pegasus’ta yeni işe başlayan bir kabin memuru arasındaki maaş farkı 3 katına yaklaşmaktadır. (THY de ikramiye dahil başlangıç ücreti 3500-4000 TL arasındadır) Bu fark kendiliğinden ve tek seferde oluşmadı. Bu örgütlü ve kararlı mücadelenin bir ürünüdür. Elbette ki tek seferde bu farkın kapanması mümkün olmayacaktır. Ancak bu kadar fark oluşmasının tek nedeni sendikasız olunması ve bireysel mücadelenin imkansızlığıdır. Planladığımız örgütlenmeyi başardığımızda ve Pegasus ile TİS masasına oturduğumuzda almayı hedeflediğimiz haklardan en önemlisi iş güvencesidir. Bilindiği üzere 4857 sayılı iş kanununa göre çalışmayan kabin memuru ve pilotlar iş güvencesi hükümlerinden faydalanamamaktadır. Örneğin 6 ayını doldurmuş bir kaptan pilot THY(den haksız bir şekilde işten çıkarılırsa yaklaşık 300-400.000 TL tazminat alır. (4+4/8 maaş tazminat) aynı durum Pegasus’ta veya diğer havayollarında olursa bu haktan mahrum kalınmaktadır” dedi.

"HİÇBİR HAK MÜCADELE EDİLMEDEN ALINAMAZ”

Hiçbir işverenin işyerinde sendikayı istemeyeceğine vurgu yapan Tatlıbal’ın internet sitesinde yer alan mesajında şu ifadeler yer aldı: "Çünkü bilir ki bir işçinin sesi fazla çıkar ve hakkını istemek konusunda ısrarcı olursa ancak sendika yoksa keyfi davranıp o işçiyi kapının önüne koyabilir. İşsiz kalmayı göze alamayan işçi de hakkının yenildiğini bile bile mevcut duruma katlanır. Ancak sendika olursa işveren bu şekilde keyfi davranamaz. Yasalardan kaynaklanan birçok hakkı ancak sendika vasıtasıyla kullanabilirsiniz. Sendikal tazminat (en az 12 aylık maaş) veya sendikal iş güvencesi (temsilcinin iş akdinin feshedilememesi) gibi birçok hakkınız mevcuttur. Ayrıca havacılık sektörü hızla büyüdüğü için sektörde sürekli bir işgücü açığı var. Her yıl 10.000 civarında insan havacılık sektörüne giriyor. Sadece THY yılda binden fazla kabin memuru istihdam ediyor. Yani bu mücadeleye katılırsam işsiz kalır mıyım korkunuz olmasın. ‘Zincirlerinizden başka kaybedecek bir şeyiniz yok’ ve bu zincirleri birlikte kıracağız. Sendikamız da tüm imkanlarıyla arkanızda duracak. Ayrıca Ağustos/Eylül ayı işin en yoğun olduğu aylar ve işveren bu dönemde işçi çıkartmayı göze alamaz. Çünkü bu aylarda işveren, işçilerin emeğini sonuna kadar sömürüyor ancak örgütlü mücadele ile haklar alınabilir.
Hiçbir hak kendiliğinden verilmez ve mücadele edilmeden alınamaz. Hepinizi Hava-İş çatısı altında örgütlenmeye ve Hava-İş ailesine katılmaya davet ediyorum. Birlik olursak işveren önümüzde duramaz. şimdi dayanışma zamanı, direnerek hakkımızı, emeğimizin karşılığını alacağız.”

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI