radyobir
radyobir

Pentagon: "Darbe Girişimi Sürpriz Oldu"

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Türkiye'deki darbe girişiminin kendileri için de sürpriz olduğunu söyledi. Cook, girişimin ardından ABD Savunma Bakanı Ash Carter'ın niye Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile görüşmediği sorularını ise ısrarla yanıtsız bıraktı.

19 Temmuz 2016 07:00 | Kategori:

ABD Savunma Bakanlığı, bu haftanın ilk basın brifingini düzenledi. Pentagon sözcüsü Peter Cook’un soruları yanıtladığı brifingin gündeminde Türkiye’deki darbe girişimi vardı.

"Sadece Türk halkı ya da başkaları için değil bizim için de sürpriz oldu” diyen Cook, Türk ordusu ile son derece yakın olan ilişkileri sürdürecekleri ve IŞİD’e karşı Türkiye merkezli operasyonlarına devam edecekleri mesajını verdi.

Cook, darbe girişiminin ardından İncirlik Üssü’nün durumu ile ilgili bilgi verdi. İncirlik’te elektrik kesintisinin giderilmediğini söyleyen Cook, "Çalışmalarımız sürüyor ancak anladığım kadarıyla kesinti üs dışından kaynaklanıyor. O yüzden bu durumu açıklamayı Türk yetklililere bırakıyorum” dedi.

İncirlik’in IŞİD karşıtı operasyonun önemli bir parçası olmayı sürdüreceğini vurgulayan Cook, "Daha önce İncirliksiz operasyonlar yürütebildik. Oradaki sorunlara ve rötarlara karşı operasyonlarımızı ayarlama kapasitesine sahibiz” de dedi.

Savunma Bakanları görüşmedi

Sözcüye ısrarla yöneltilen bir soru da ABD Savunma Bakanı Ash Carter’in Türk mevkidaşı ile görüşüp görüşmediğiydi. Peter Cook, ”Doğrudan görüşmediler. En son Varşova Zirvesi’nde konuşmuşlardı. Çarşamba günkü toplantıya davetliler biliyorsunuz. Bakan oradaki görüşmeyi dört gözle bekliyor” yanıtını verdi.

Ancak bakanlarının görüşmemelerinin nedeni ile ilgili sorular sürünce, ”Türkiye’de çok şey olup bitiyor biliyorsunuz, hem ülke içinde hem de hükümet içinde. Bakanımız, Türk Savunma Bakanı ile yakın gelecekte görüşmeyi bekliyor. Bu sadece henüz olmadı. Ama bunun özel bir nedeni yok, sadece konuşmadılar” demekle yetindi.

Cook ayrıca, Savunma Bakanı Işık’ın Çarşamba günü düzenlenecek IŞİD’le mücadele toplantısına katılıp katılmayacağına dair soru üzerine, "Bu toplantıya davetli, bunun yanıtını onlara bıracağım ama Türkiye’nin bir şekilde temsil edilmesini bekliyorum” diye konuştu.

Pentagon sözcüsü, ABD’ye ait herhangi bir mühimmatın, darbeye karışanların eline geçip geçmediğiyle ilgili de "Sadece şunu söyleyeceğim. Sivil ve askeri personelimizin, ailelerinin, tesislerimizin güvenliğini sağlamak için uygun adımlar attık ve bunu yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Peter Cook, "Darbeye teşebbüs edenlerden IŞİD karşıtı operasyonda yer alan var mıydı?” sorusunun yanıtını da Türk yetkililere bırakmayı tercih etti. Bir gazetecinin, "Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ordu üzerinde tam kontrolü olduğuna dair bir inancınız ya da güveniniz varmış gibi konuşmuyorsunuz” yorumuna ise, "Kontrolleri olmadığına dair herhangi bir gösterge yok” yanıtını verdi.

Cook, koalisyon güçlerinin darbe girişiminde bulunanların uçaklarına yakıt ikmali iddialarını da reddetti.

‘Bildiğimiz kadarıyla Pennsylvania’da barışçıl bir şekilde yaşıyor’

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da günlük basın brifinginde bir soru üzerine, Fethullah Gülen grubunun darbe girişiminde olası bir dahiliyetine dair herhangi bir değerlendirmelerinin bulunmadığını söyledi.

Gülen’in iadesine dair Ankara’dan kendilerine henüz resmi talep gelmediğini tekrarlayan Toner, "Eğer delil elimize ulaşırsa elbette bu delili değerlendireceğiz. (Gülen’in) Türk hükümeti mensuplarınca nasıl algılandığının çok iyi farkındayız. Ancak bildiğimiz kadarıyla, (Gülen) bu zamana kadar yasalara uygun yaşadı. Eğer öyle olmasaydı elbette bu konuda söyleyecek birşeyimiz olurdu. Bildiğimiz kadarıyla, Pennsylvania’daki konutunda barışçıl bir şekilde yaşıyor” diye konuştu.

Toner bir başka soru üzerine, özellikle IŞİD’e karşı mücadelede olmak üzere Türk ordusuyla aralarındaki devam eden işbirliğine dair bir endişelerinin bulunmadığını da belirtti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI