radyobir
radyobir

Pompeo: "Brunson bu ay serbest kalabilir"

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İzmir'de ev hapsinde tutulan papaz Andrew Brunson'ın bu ay içinde serbest bırakılabileceğini söyledi.

25 Eylül 2018 07:50 | Kategori: Dış Politika

Türkiye'de "casusluk" suçlamasıyla yargılanan ve ev hapsinde tutulan papaz Andrew Brunson konusunda ABD'den yeni bir açıklama geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu görüşmelerine katılmak için bulunduğu New York'ta bir muhabirin konuya ilişkin sorusunu yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Brunson'ın bu ay içinde serbest kalabileceğini iddia etti. Brunson'la ilgili açıklamasında, "Evet, bu ay serbest bırakılabilir. Geçen ay serbest bırakılmalıydı. Aslında bugün serbest bırakılmalı" diyen Pompeo, ABD'li papazın "haksız yere" ev hapsinde tutulduğu yönündeki görüşünü de yineledi.

Pompeo, "Papaz Brunson ve Türkiye tarafından tutulan diğer tüm ABD'lilerin serbest bırakılması gerekir. Ve bunun hemen yapılması gerekir. Türklerle konuştuk. Beklentilerimizi biliyorlar" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanı, Brunson'ın akıbetini bu hafta New York'ta Türk yetkililerle ele almayı ümit ettiğini söyledi.



Brunson'ın tutukluluk süreci

Avukatlarının yaptığı tahliye başvurusu geçen ay da reddedilen Brunson'ın yargılandığı davanın bir sonraki duruşması 12 Ekim'de. Brunson için "Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" iddiasıyla 15 yıla kadar, "casusluk yaptığı" iddiasıyla da 20 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Ekim 2016'da sınır dışı edilmek üzere gözaltına alınan Brunson, aynı yılın Aralık ayında tutuklanmıştı. Brunson'ın tutukluluğu 25 Temmuz'da ev hapsine çevrilmişti.

Ankara ile Washington arasında papaz Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması nedeniyle yaşanan gerginlik, iki ülkenin birbirlerine karşılıklı yaptırımlar uygulamalarına sebep olmuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI