radyobir
radyobir

Pompeo: 'Tanker Saldırılarından İran Sorumlu'

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Umman Körfezi'nde Perşembe günü iki petrol tankerini hedef alan saldırılardan İran'ın sorumlu olduğuna kanaat getirdiklerini söyledi.

14 Haziran 2019 08:31 | Kategori: Dünya

Dışişleri Bakanlığı’nda gazetecilere açıklama yapan Pompeo, istihbarat, kullanılan silahların türü ve böyle bir operasyon için gereken uzmanlık düzeyine dayanarak, bu değerlendirmeye vardıklarını belirtti.

İddiayı destekleyecek somut bir delil sunmayan Pompeo, "ABD hükümetinin değerlendirmesi, bugün Umman Körfezi’nde meydana gelen saldırılardan İran’ın sorumlu olduğu yönünde” ifadesini kullandı.

''Bu donanıma sahip başka bir aktör yok''

Pompeo, "Bu değerlendirme, istihbarat, kullanılan silahlar, operasyonu icra etmek için gereken uzmanlık düzeyi, İran’ın deniz ulaşım yollarını hedef aldığı benzer saldırılar ve bölgede faaliyet gösteren, böylesine karmaşık bir seviyede hareket edebilecek kaynaklar ve donanıma sahip başka bir vekil grubun olmadığı gerçeğine dayanıyor” diye konuştu.

Umman Körfezi’nde bugün iki tankere düzenlenen Saldırı sonrası petrol fiyatları yükselirken, İran ve ABD arasında yeni bir ihtilafın patlak vermesi endişeleri de artmış durumda.

Trump: ''Anlaşmaya iki taraf da hazır değil''

Beyaz Saray, gelişmelerle ilgili Başkan Donald Trump’ın bilgilendirildiğini açıkladı. Bu arada Başkan Donald Trump da son olayla ilgili Twitter üzerinden mesajlar paylaştı. Trump, Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin gerilimi yumuşatma çabası kapsamında İran’ı ziyaretini övdü ancak ABD’nin Tahran’la olası bir anlaşmaya varmasını "düşünmek için bile çok erken olduğunu” düşündüğünü belirtti. Trump, "Onlar da hazır değil, biz de” ifadesini kullandı.

Öte yandan ABD’nin BM Daimi Temsilci Vekili Jonathan Cohen, Güvenlik Konseyi üyelerine yaptığı konuşmada, Hürmüz Boğazı’nda ticari gemi hatlarında düzenlenen saldırıları "kabul edilemez” olarak niteledi.


ABD’li diplomat Cohen, Konsey’in BM ve Arap Birliği işbirliğiyle ilgili bir toplantısında yaptığı açıklamada, "Ticari gemi hatlarına herhangi bir tarafça saldırılması kabul edilemez ve Umman Körfezi’nde gemilere bugün düzenlenen saldırılar da çok ciddi kaygılar uyandırıyor. ABD hükümeti yardım sağlıyor ve durumu değerlendirmeye devam edecek” dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de dünyanın "Körfez bölgesinde yeni bir büyük çaplı sürtüşmeyi” kaldıramayacağı uyarısında bulundu. Guterres, "Sivil gemilere karşı her türlü saldırıyı kuvvetle kınıyorum. Gerçekler ortaya çıkarılmalı ve kimlerin sorumlu olduğu netleştirilmeli” diye konuştu.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Geyt de BM Güvenlik Konseyi’ni, Körfez’de güvenliği muhafaza etmek için sorumlulara karşı harekete geçmeye çağırdı.

Geyt 15 üyeli Konsey’e hitaben yaptığı açıklamada, isim vermeden, "Bölgedeki bazı taraflar, ateşi körüklemeye çalışıyor ve bunun farkında olmalıyız” ifadesini kullandı.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid el Sabah da tanker saldırılarını uluslararası barış ve güvenliğe tehdit olarak niteledi.

Gelişmelerle ilgili, Yemen’deki Husilere karşı savaşan Suudi Arabistan öncülüğündeki askeri koalisyondan da açıklama geldi. Koalisyon sözcüsü Albay Turki el Malki Riyad’da gazetecilere yaptığı açıklamada, bu son saldırıların geçen yıl Temmuz ayında Kızıl Deniz’de iki Suudi petrol tankerine karşı saldırılarla bağlantılı olabileceğini söyledi.

Dünya petrol tedarikinin önemli bir kısmının geçtiği Hürmüz Boğazı’nda bir ay içinde ikinci kez gemiler hedef alındı. ABD ve Suudi Arabistan, İran’ı, geçen ay Birleşik Arap Emirlikleri açıklarında 4 tankere deniz mayınlarıyla saldırı düzenlemekle suçlamıştı. Tahran ise suçlamayı reddediyor.


Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI