radyobir
radyobir

Posta müdürü Senato karşısında

Bugün ABD Kongresi'nde ilk kez ifade veren ABD Posta Hizmetleri Genel Müdürü Louis DeJoy, başkanlık seçimi sürecinde posta hizmetlerinin "güvenli ve zamanında" yürütüleceğini söyledi.

21 Ağustos 2020 18:50 | Kategori: Dünya

DeJoy, Demokrat Partililer'in ABD Posta Hizmetleri'nde maliyeti düşürücü önlemler getirilmesinin 3 Kasım başkanlık seçimi ve sonrasında posta hizmetlerinin yavaşlamasına, milyonlarca oy pusulasının sayılamamasına ve bunun Başkan Trump'ın yeniden seçilmesine yardımcı olmasına yol açacağı şeklindeki kaygılarını gidermeye çalıştı.

ABD Posta Hizmetleri'nde maliyeti düşürücü önlemlere gidilmesinin Başkan Donald Trump'ın yeniden seçilme şansını arttırma yönünde bir girişim olup-olmadığı, Demokrat Partililer'in aklındaki bir numaralı soru.

DeJoy, "Seçim dönemine girerken bu komisyona ve Amerikan kamuoyuna, ABD Posta Hizmetleri'nin işlevini tam kapasite yerine getirebileceği ve posta yoluyla kullanılan oyları güvenli bir şekilde ve zamanında yerine ulaştırma misyonuna bağlı olduğu konusunda güvence vermek istiyorum. Bu kutsal görev, şu an ile seçim günü arasındaki dönemde benim bir numaralı önceliğimdir" şeklinde konuştu. DeJoy ayrıca Amerikalı seçmenlerin posta yoluyla oy kullanabilmesinin mümkün olması gerektiğini düşündüğünü de söyledi.

Ancak DeJoy, son haftalarda hizmet dışı bırakılan posta tasnif makinalarının ve posta kutularının yeniden devreye sokulmayacağını söyledi ve buna gerekçe olarak bu makinalara ihtiyaç olmamasını gösterdi.

ABD Posta Hizmetleri sorumlu yetkilisi Louis DeJoy'un evinin önünde düzenlenen protesto gösterisi.

DeJoy, Salı günü, kamuoyunun ve Kongre üyelerinin baskısı karşısında posta hizmetlerinde yapılması planlanan tüm değişikliklerin 3 Kasım'daki başkanlık seçimleri sonrasına erteleneceğini açıklamıştı. Demokrat Partililer, Posta Hizmetleri bütçesinde kesintiye gidilmesinin posta yoluyla oy kullanılmasını olumsuz yönde etkilemesinden kaygılanıyor. Corona virüsü pandemisi nedeniyle 2020 seçimlerinde seçmenlerin posta yoluyla oy kullanmaya ağırlıklı olarak tercih etmesi bekleniyor.

Başkan Trump, Amerika'da yapılan seçimlerde uzun yıllardır posta yoluyla oy kullanılmasına rağmen postayla oy kullanılmasının seçim hilelerine yol açacağını iddia ediyor.

28 Nisan 2020 - Maryland'da yerel seçimlerde posta yoluyla oy kullanan bir seçmen

Senato İç Güvenlik ve Hükümet İşleri Komisyonu'nda yapılan oturumun Cumhuriyetçi Partili Başkanı Senatör Ron Johnson, açılış konuşmasında, Posta Hizmetleri Genel Müdürü DeJoy'u savundu ve DeJoy'un "Şu anda bu yanlış siyasi söylemi oluşturmada kullanılan aşırı maliyetleri düşürmek için alkışlanacak bir girişimde bulunduğunu" söyledi.

Demokrat senatörlerin yanıt aradığı sorulardan biri, DeJoy'a posta hizmetlerinde son haftalarda yapılan değişiklikleri geri çevirip-çevirmeyeceği. Demokratlar'a göre maliyetleri düşürmek için elemanların çalışma saatlerinde kesintiye gidilmesi, postacıların dağıtım için ilave sefer yapmasına kısıtlama getirilmesi, posta tasnif ve dağıtımının yeni uygulamalara tabi tutulması, posta dağıtımının yavaşlamasına neden olabilecek unsurlar.

Oturumda Demokrat Partili senatörlerin DeJoy'u eleştirmesi bekleniyor. Ancak bazı Cumhuriyetçi senatörlerin de posta hizmetlerinde maliyetleri düşürme girişiminden rahatsızlık duyduklarına ilişkin herhangi bir imada bulunmaları, DeJoy'un Posta Hizmetleri Genel Müdürü olarak konumunun tehlikeye girdiğine işaret edebilir. Cumhuriyetçi Parti'ye yaptığı bağışlarla ve Başkan Trump'ın müttefiki olmasıyla bilinen DeJoy, Posta Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne Haziran ayında atanmıştı.

Çarşamba günü, Temsilciler Meclisi'nden 90 Demokrat Partili üye, Posta Hizmetleri Yönetim Kurulu'na DeJoy'u derhal görevden uzaklaştırmaları çağrısında bulunmuştu. Senatörlerin kurul üyelerine gönderdiği mektupta, bu adımın "bu kritik kurumu korumak için" gerekli olduğu belirtilmişti.

DeJoy, Pazartesi günü de Demokrat Parti kontrolundaki Temsilciler Meclisi Denetim ve Hükümet Reformu Komisyonu'nda ifade verecek.

Temsilciler Meclisi'nin ABD Posta Hizmetleri'ne 25 milyar dolarlık fon ayrılması ve yapılan bazı değişikliklerin geri çevrilmesi için hazırlanan tasarıyı Cumartesi günü oylaması bekleniyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI