radyobir
radyobir

Prematürelerde beslenmeye ve enfeksiyonlara dikkat edilmeli

Prematüre bebekler sağlık sorunları ile dünyaya gelebiliyor. Fakat bu sorunları farkındalık sahibi olarak aşmak mümkün. Prematüre bebekler için anne sütünün hayat kurtardığına, prematüre bebek konusunda uzmanlaşmış bir ekip ve iyi bir yenidoğan yoğun bakım süreci ile bebeklerin hayata tutunabildiklerine dikkat çeken Liv Hospital Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İsmail Gönen prematüre bebeklerin bakımını anlattı.

26 Nisan 2018 13:02 | Kategori: Sağlık

Yapılan araştırmalara göre anne sütü ile beslenen prematüre bebekler çok daha hızlı gelişiyor, kilo alıyor ve bu bebeklerin enfeksiyon riski çok azalıyor. Ayrıca anne bebek arasında çok daha derin bir bağ kuruluyor.Prematüre bebekler bağışıklık sistemleri henüz tam olgunlaşmadan doğdukları için enfeksiyonlara karşı korumasızdırlar. Bu yüzden dışarıdan ziyaretçilerin kabul edilmediği bir ortamda iyi bir bakım gerekir.

Hangi kontrol ne zaman?

Prematüre bebekler ilk 2 yıla dikkat etmek çok önemli. Bu süreçte gelişimsel takipleri gebelik haftasına göre düzeltme yapılarak değerlendirmelidir.
Prematüre bebeklerin göz muayeneleri ilk bir ayda yapılmalıdır.2 yaşına kadar kırma kusurları ve şaşılık açısından değerlendirilmelidir.
İşitme tarama testleri ayrıntılı bir şekilde yapılmalıdır.
Prematüre bebeklerin gelişimsel tarama testleri 6-12. ayda ve sonrasında yapılmalıdır.
Hekiminizin de önerisiyle bazı kan tarama testleri yapılarak kansızlık, kemik zayıflığı gibi hastalıkları erken tanı koyup tedavilerinin düzenlenmesi önemlidir.

Masaj gelişimi destekler

Evde bebekle teması artırmak için vücut masajı yapabilirsiniz. Masaj bebeği rahatlatır, kasların çalışmasını sağlar, gelişimini destekler. Aynı şekilde kucağınızda çıplak teninizle temas edecek şekilde onu tutmak bebeğiniz rahatlatır.
Bol bol anne kucağı; kuvözde bile olsa ten tene temas prematüre bebeğin sinir gelişimi için en iyi uyarandır. Bebekle ilişki hastanede yoğun bakımda yattığı günlerde başlar. Kucağa alınamasa bile başını ya da parmağını tutarak güzel bir ilişki başlatılabilir.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI