radyobir
radyobir

Putin: "ABD'yle ilişkiler en düşük düzeyde"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Washington ile Moskova arasındaki ilişkilerin 'son yılların en düşük seviyesinde' olduğunu ifade etti.

12 Haziran 2021 08:52 | Kategori: Avrupa

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'li mevkidaşı Joe Biden ile önümüzdeki hafta İsviçre'nin Cenevre kentinde yapacağı görüşme öncesinde açıklamalarda bulundu.

NBC News muhabiri Keir Simmons'a röportaj veren Putin, Washington ile Moskova arasındaki ilişkilerin 'son yılların en düşük seviyesinde' olduğunu belirtti.

'Saldırılara alıştım'

Biden'a 'Hollywood maçosu' yakıştırmasını yapan Rusya lideri, onun hakkında endişeli olmadığını ifade etti.

ABD Başkanı'nın, kendisini 'katil' olarak nitelendirmesini değerlendiren Putin, şunları söyledi: "Görev sürem boyunca, her türlü bahane ve gerekçeyle, farklı çapta ve şiddette her çeşit açıdan ve alandan saldırılara alıştım ve hiçbiri beni şaşırtmıyor."

'Trump olağanüstü biri'

Röportajında eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında da yorumda bulunan Rusya Devlet Başkanı, "Eski ABD Başkanı Bay Trump'ın olağanüstü, yetenekli biri olduğuna inanıyorum, yoksa ABD Başkanı olmazdı" dedi.

Putin, şöyle devam etti: "(Trump) Renkli bir kişiliktir. Beğenir ya da beğenmezsiniz. Ancak, o ABD müesses nizamından çıkmadı, daha önce yüksek düzeyli siyasetin bir parçası olmadı; bazıları bu durumdan hoşlanıyor, bazıları hoşlanmıyor ama bu bir gerçek."

Öte yandan ABD Başkanı Biden'ın 'kariyer adamı' olduğunu ifade eden Putin, Biden'ın Trump'tan radikal bir biçimde farklı olduğunu ve bunun, siyasi ikna kabiliyetinden ziyade yetişkinliğinin neredeyse tamamını siyasette geçirmiş olmasından kaynaklandığını belirtti.

Rusya lideri, "(Biden) Farklı bir insan, evet, bazı avantajlar ve dezavantajlar var, ancak benim büyük umudum görevdeki ABD Başkanı tarafından herhangi bir dürtüye dayalı eylemin olmayacağı" diye konuştu.

'Rusya, İran'a casus uydu tedarik edecek' iddiasına yalanlama

Bunun yanı sıra Putin, Washington Post (WP) gazetesinin Moskova'nın Tahran'a bölgedeki askeri hedefleri izleyebilmesini sağlamak için İran'a gelişmiş bir casus uydu tedarik etmeye hazırlandığı yönündeki iddiasını yalanladı.

"İran ile askeri ve teknik iş birliği de dahil olmak üzere iş birliği planlarımız var" diyen Rusya lideri, şu değerlendirmeyi yaptı: "Tek kelimeyle yalan haber. En azından, bu tür şeyler hakkında herhangi bir şey bilmiyorum, bunun hakkında konuşanlar muhtemelen daha fazlasını biliyorlardır. Bu tam anlamıyla saçmalık, çöp."

WP'nin haberinde, Rusya'nın İran'a aylar içinde devreye sokulabilecek yüksek çözünürlüklü kameralarla donatılmış Rus yapımı 'Kanopus-V' tipi uydu tedarik edeceği öne sürülmüştü.

NBC News, röportajın tamamının pazartesi günü yayınlanacağını bildirdi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI